Азиатските индекси се повишиха минимално днес, но все още са на път да регистрират седмични загуби след мерките, предприети от страна на китайската банка към обезценка на юана. Петролът се понижи до нов шест и половина годишен минимум след данни, посочили силно повишение на запасите от черното злато на САЩ.

Индексът MSCI Asia-Pacific добави 0.1% към стойността си, насочвайки се към загуба за седмицата в размер на 2.6%. Японският Nikkei загуби 0.8% за седмицата.

Китайската централна банка съдейства за стабилизирането на пазарите в региона, след като спря с обезценката на юана. Тя постави референтния си курс при ниво от 6.3975 юана днес спрямо вчерашното му ниво на затваряне при 6.3996 юана.

Силни данни за щатската икономика затвърдиха очакванията на пазара, че Фед се насочва към първото си повишение на лихвите. Продажбите на дребно в най-голямата световна икономика са нараснали с 0.6% на месечна база през юли и с 2.4% на годишна база.

В същото време молбите за помощи за безработица са се повишили с 5 000 през изминалата седмица, но средната им стойност за последните четири седмици намалява с 1 750, за да достигне най-ниското си ниво от април 2000 година насам.

Брентът с доставка през септември се понижи вчера до най-ниска стойност от 49.11 долара за барел, докато щатският суров петрол загуби 3% от стойността си - до шест и половина годишен минимум, при ниво от 42.07 долара за барел.

Златото регистрира известни загуби, като благородният метал се търгува при нива от 1 113 долара за унция с незабавна доставка, което е с около 1% под вчерашните му нива.