Азиатските индекси се понижиха в първия ден от новата седмица, водени от спада на китайския пазар и в условията на ръст за долара. Юанът показа известни признаци на стабилност на този етап, което успокоява до голяма степен инвеститорите.

Добрите данни за щатската икономика от края на миналата седмица обаче засилиха спекулациите за септемврийско повишение на лихвите в САЩ, което натежа над развиващите се пазари.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia-Pacific, загуби 0.7% от стойността си. През изминалата седмица показателят се понижи с 2.6%.

Основният шанхайски индекс намали стойността си с 0.9%, след като през изминалата седмица добави близо 6%. Малоазийският основен индекс се понижи с 1.5% и регистрира нов 17-годишен минимум.

Японският Nikkei и австралийският основен индекс се разграничиха от негативния тренд и добавиха съответно 0.4% и 0.3% към стойностите си.

Цената на петрола е близо до шест и половина годишния си минимум, което също оказва известен негативен ефект върху развиващите се пазари.

„В условията на намалени очаквания за по-нататъшна обезценка на юана, както и на продължаващо поскъпване на долара, възможно е японският Nikkei да възстанови голяма част от загубеното от миналата седмица“, според Ангус Никълсън, пазарен стратег в IG, цитиран от CNBC.

Щатският суров петрол се понижи с 1.4%, до нива от 41.91 долара за барел с доставка през септември, като е на около половин долар над достигнатия си в петък шест и половина годишен минимум.

Златото се търгува без съществена промяна спрямо нивата си от края на миналата седмица при 1 116 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се търгува при нива от 15.25 долара за унция с незабавна доставка.