Петролът е близо до най-ниските си цени от десетилетие насам, а продължителността на губещата серия за суровината е най-дълга от над 20 години насам. Въпросът, който всички си задават, е колко дълго още може да продължи понижението на черното гориво и до къде?

Вижте още: Проблемите пред петрола до края на 2016 г.

Може би по-правилният въпрос е колко ниска цена на петрола може да понесе Саудитска Арабия. Най-богатата на петрол страна членка на ОПЕК поведе ценовата война със САЩ с благословията на останалите членове на картела.

Икономистите прогнозират бюджетен дефицит на Саудитска Арабия в размер на 20% от БВП, който би бил най-големият от над десетилетие.

Резервите на централната банка са се понижили с 10% спрямо изминалата година - до 70 милиарда долара.

Нарастват залозите за поевтиняване на саудитския риал. Индексът, следящ представянето на компаниите в страната - Tadawul All Share Index, загуби 18% от стойността си през изминалите три месеца.

В същото време 200-дневната му пълзяща средна величина се понижи под 50-дневната на 18 август, което е известно сред техническите анализатори като „смъртоносно пресичане“ и вещае промяна на дългосрочния позитивен тренд.

„Саудитска Арабия си играе на изчакване. Много важен за пазарните участници ще е бюджетът на страната за следващата година, което до голяма степен ще предопредели очакваните цени на петрола за 2016 г.“, смята Робърт Бургес от Deutsche Bank.

За последната една година цената на петрола се понижи с над 50%, което вещае финансови проблеми за Саудитска Арабия, подобни на тези от 1998 година.

Ниската цена на петрола може да засегне живота на обикновените саудитци, свикнали на редица държавни облаги. Сред тях са субсидираната цена на бензина, продаван по 16 цента за литър, липсата на подоходни данъци и държавна машина, гарантираща работа за всички.

„Правителството на Саудитска Арабия не може да продължи да бъде основен работодател, не може да гарантира ръста на икономиката с големи инфраструктурни проекти и социални придобивки за гражданите при ниски цени на петрола“, според Фарук Соуса, икономист в Citigroup Inc.

Саудитска Арабия обаче все още има минимален дълг и нетни чуждестранни активи в размер на 664 милиарда долара.

Цената, при която страната може да балансира настоящия си бюджет, е 100 долара за барел, според специалисти. При по-продължително задържане на петрола на нива под тази граница страната ще трябва постепенно да започне да лишава населението си от някои привилегии, коментират още пазарните наблюдатели.