Заводските поръчки в Германия са се понижили с повече от очакванията през юли, сигнализирайки забавяне на ръста на най-голямата европейска икономика, посочиха изнесени днес данни.

Поръчките са се понижили с 1.4% през юли, след като нараснаха с 1.8% месец по-рано. Резултатът се оказа далеч под средните очаквания на анализаторите за повишение на показателя с 0.6%.

На годишна база поръчките са се понижили с 0.6%, което отново бе под средните очаквания.

Немските износители са изправени пред потенциална конкурентна заплаха, идваща от Китай, предвид на обезценката на валутата на страната, която прави китайските стоки още по-конкурентни.

Така немските компании може да се наложи да разчитат в много по-голяма степен на вътрешното потребление за подхранване на ръста си.

Поръчките за износ са намалели с 5.2% през юли, докато местното търсене е нараснало с 4.1%, според данни на немското министерство на икономиката. Поръчките извън пределите на еврозоната са намалели с 9.5%.

Поръчките на потребителски стоки са намалели с 6.3%, докато тези на инвестиционни стоки са се свили с 1.6%.

Продажбите на най-големия европейски производител на автомобили - Volkswagen AG, са се понижили през юли на ключовите пазари на компанията, съобщиха от централата й.