Еврокомисията се готви да представи в сряда нова порция квоти за преразпределение на талазите бежанци от Близкия изток и Африка между страните членки на ЕС.

През май 2015 г., когато ставаше въпрос за 40 000 души от най-обременените от пришълците Италия и Гърция, ни бе отредено да вземем 572-а. Сега става въпрос за още общо 120 000 мигранти от Италия, Гърция и Унгария. И ако се спази същият индекс на преразпределение, до края на 2016 г. ще трябва да приемем още 1600 души.

Формулата за определяне на квотите има 4 параметъра с различна тежест: численост на населението (40%), БВП (40%), среден брой на молбите за убежище и брой на приетите бежанци на 1 млн. души население през 2010-2014 г. (10%) и ниво на безработицата (10%).

От Гърция ще бъдат преразпределени 66 400 бежанци, от Унгария - 54 000, и от Италия - 39 600. Германия и Франция ще поемат най-много от новия поток - съответно 31 000 и 24 000 души, пише вестник "Труд".

„Настоящите събития ще променят страната ни - надявам се – позитивно. Много е важно от гледна точка на историята ни, че Германия вече се свързва с надежда”, заяви канцлерът Ангела Меркел. И призова всички членки на ЕС да последват примера й:

„Неприемливо е да се смята, че кризата не ги засяга, защото ще има значими последствия.” След като през уикенда Германия прие близо 20 000 души, дошли през Австрия от Унгария, вчера се очакваха още 10 000. Берлин ще увеличи с 6 млрд. евро перото за бежанците в бюджета си за 2016 г.

Френският националист Марин льо Пен обвини Меркел, че с масовото приемане на бежанци всъщност си набирала роби, за да паднели заплатите в Германия. Но президентът Франсоа Оланд заяви, че е напълно съгласен с канцлера, защото иначе Шенген щял да умре.

След като му бе напомнено, че 55% от французите са против бежанците, той посочи: „Публичните нагласи са променливи, но моралният дълг е постоянна величина.”

Също както и през май, ЕС е разединен за квотното решение на кризата. Този път обаче се очаква ЕК да поиска отхвърлилите предложението й да платят сметките по настаняването на преразпределените бежанци в другите еврочленки - по 6500 евро на човек.

„Първо трябва да решим проблема с охраната на границите, а чак след това да мислим за квоти”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. Според него стремящите се именно към Германия сирийци не били никакви бежанци, а икономически мигранти.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че за 5 години страната му ще приеме 20 000 сирийци, но не от залелите вече Европа мигранти, а от лагерите в съседните на Сирия страни.

Турският премиер Ахмет Давутоглу разкритикува остро ЕС, наричайки го иронично „християнска крепост”, и натърти, че за Анкара, която е приела близо 2 млн. бежанци, европейските спорове за десетки хиляди са смешни.