Съотношението цена-печалба е широко използвано от инвестиционната общност за определяне на това дали една компания, сектор или пазар е евтин.

Само по себе си, съотношението представлява делението между цената на един актив и печалбата, която генерира. Приема се, че колкото по-ниско е съотношението, толкова един актив или пазар е по-привлекателен.

Разбира се, цена-печалба трябва да се прилага заедно с други съотношения и да се сравнява с историческото му представяне, за да се определи един актив като „евтин“ въз основа на него.

Добрата новина е, че и родният пазар влиза в класацията на най-евтините пазари на база на съотношението, и то сред най-евтините десет в света. Лошата е, че пазарът ни се отличава с традиционно ниско подобно съотношение в исторически план - или няма гаранция, че пазарът ще се повишава само на база на ниското си съотношение.

Ето десетте най-привлекателни пазара в света в момента на база на това съотношение, според данни на изданието The Telegraph:

Китай

Фондовият пазар в Китай е подложен на сериозен натиск през последния месец. Обезценката на китайската валута, в съчетание с очакванията за забавяне на икономиката на страната и начало на цикъл на повишение на лихвите в САЩ, доведе до сериозен отлив на капитали от пазара.

Основният шанхайски индекс е вече с над 40% под пика си от тази година. Спадът доведе до сериозно понижение на съотношението му цена-печалба, което е при ниво от 6.2 в момента. То е по-ниско от това на база средните за последните 10 години печалби на китайските компании от 9.9.

Съотношението цена-счетоводна стойност на пазара е 1.1, което също е много ниско сред пазарите.

Русия

Пазарът в страната също се радва на ниски финансови съотношения. Кризата с Украйна и международната изолация на страната са основна причина за това. Съотношението цена-печалба е при ниво от 8.4.

И макар съотношението да изглежда примамливо, инвеститорите би следвало да имат предвид, че то е близо до това от 8.9 на база средните печалби на компаниите в средносрочен план.

Иначе съотношението цена-счетоводна стойност на пазара е под едно – при ниво от 0.8, което е друг признак, че пазарът е евтин.

Турция

Политическата криза в южната ни съседка инициира сериозен спад на индексите в страната. Това доведе до понижение на съотношението цена-печалба до 10.5.

Тук може да се говори определено за евтин пазар с потенциал, предвид на съотношението на база средните печалби от 14.4.

Съотношението цена-счетоводна стойност на пазара е при ниво от 1.4.

Пакистан

Пакистанският пазар също бе сериозно засегнат от разпродажбите на активи на развиващите се пазари.

Това направи съотношението му цена-печалба при ниво от 10.5. Пазарът е сравнително евтин, в сравнение със съотношените му на база средни печалби от 16.7.

Малко по-високо е обаче съотношението му цена-счетоводна стойност – при ниво от 2.3.

Финландия

Финландският пазар, макар и странно, попада в класацията при най-евтините пазари със съотношение цена-печалба от 10.7.

Пазарът обаче се отличава със сравнително ниско съотношение цена-печалба в исторически план при ниво от 14.7. Иначе съотношението му цена-счетоводна стойност е сред най-ниските при ниво от 1.1.

Хонконг

Пазарът се отличава със съотношение цена-печалба от 11.3. Той бе засегнат от масираните разпродажби и обвързаността си с Китай.

Средното му съотношение в исторически план е 12.8, а съотношението цена-счетоводна стойност – 1.3.

България

Съотношението цена-печалба на индекса на сините ни чипове SOFIX, доколкото можем да го приемем за представително, е 11.9.

Пазарът ни е сравнително евтин и на база на съотношението цена-счетоводна стойност – при ниво от 0.9. Липсва съотношение на база средните печалби на компаниите за 10-годишен период.

Бразилия

Фондовият пазар в страната, освен от разпродажбите, свързани с развиващите се пазари, бе сериозно засегнат и от политическата нестабилност (скандалите, свързани с корупция при управляващите) и поевтиняването на бразилския реал.

Съотношението цена-печалба на пазара е 12.7, което, макар и сред най-ниските в света, е над това на база средните печалби за последните 10 години от 12.2.

Гърция

Дълговата криза в страната инициира сериозно поевтиняване на гръцките активи. Пазарът е със съотношение цена печалба от 12.9, което е значително над това на база средните печалби за последните 10 години от 2.5.

Иначе пазарът е най-евтин на база съотношението цена-счетоводна стойност, което е при 0.5, или най-ниското съотношение в световен мащаб.

Швеция

Шведският пазар е със съотношение цена-печалба от 13, което е далеч под същото на база средните печалби на компаниите за 10 години от 18.1.

Той се отличава със съотношение цена-счетоводна стойност от 2.2.