Вчера индексът на сините чипове SOFIX отчете петото си понижение от началото на септември, с което достигна до 2 г. дъно.

Какви са причините, довели до 450 пункта за основния индикатор на Българска фондова борса?

Ликвидност – нулева

Ликвидността на Българска фондова борса днес е на нива от преди 10 години. Като примери за това можем да посочим търгуваните вчера по-малко от 30 емисии и липсата на сделка на пода на борсата за точно 50 минути.

Липса на чуждестранни инвеститори

Омагьосаният кръг продължава с липсата на чуждестранните инвеститори. Брокери и анализатори споделят пред Profit.bg, че интересът към местния пазар е намалял до ниво, в което дори и не се иска информация за отделни емисии.

А няма какво да крием – именно чуждестранните инвеститори бяха в основата на рекордните нива, достигнати през 2007 и 2008 г., когато индексите отчитаха скокове от порядъка на 20-30, че дори и 50% годишно.

Липса на нови емитенти

Въпреки работата и желанието на част от инвестиционните посредници, такива не се наблюдават.

Част от качените до момента емисии през последните години вече не са публични компании, книжата на други почти не се търгуват, а трети – те просто не са за нормално развит капиталов пазар, тъй като основният им интерес едва ли би могъл да ги постави сред компаниите с добро корпоративно управление.

Недоверие в пазара

Какво доверие можеш да имаш на пазар, където през последните години инвеститорите загубиха милиони от компании като Холдинг Пътища, Мостстрой, ОЦК, Полимери, Кремиковци и др.?

По този повод Бъфет казва: „Нужни са 20 години, за да си изградите добра репутация, и 5 минути, за да я съсипете“. Е, колко ли години ще са необходими, за да възвърнем доверието в пазара?

Институционални инвеститори – поглед на запад

Вечният въпрос – защо институционалните инвеститори не инвестират на БФБ-София? Но нека потърсим отговор и от тяхната страна – защо пък да инвестират на този неликвиден пазар и в коя точно компания да вложат парите си?

Корелация

Или по-скоро липсата на корелация със световните пазари. Защото само преди няколко 3-4 месеца голяма част от европейските и щатските индекси достигнаха рекордните си стойности, докато SOFIX вече бе поел пътя си надолу. Спадът на развитите пазари само подсили понижението до настоящите 450 пункта.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.