Бил Акман не е от портфолио-мениджърите, които обичат често да се появяват по медиите. Напоследък обаче той прави това все по-често, а причината най-вероятно – изоставащото представяне на фонда му през последната една година.

Вижте още: Най-успелите възпитаници на Харвард

През изминалата година Акман беше най-голямата звезда сред мениджърите, като управляваният от него Pershing Square Capital с активи от над 19 милиарда долара бе сред най-добре представящите се фондове.

Спадът на пазара обаче инициира сериозен спад в доходността на фонда му. До края на юли, фондът на Акман бе с доходност от над 10.1%, но последвалото понижение на пазарите инициира заличаването на целия положителен резултат.

От началото на годината доходността на фонда мина моментно на отрицателна територия в размер на 4.3% през август, но в края на миналия и началото на този месеца загубата бе неутрализирана и фондът е с 0.1% на плюс за годината.

„Акциите са доста евтини в момена“, коментира Акман по време на телевизионното предаване „Squawk Box“ по CNBC. “Малко по-оптимистично настроен съм от Дейвид Тепър“, шеговито допълни още Акман, по повод на коментарите на Тепър в четвъртък, че „не е толкова бичи настроен за пазара, колкото може да бъде.

Акмант държи големи позиции в компании като Canadian Pacific Railway, Mondelez, и Valeant. Той също така е известен в инвестиционните среди с късия си залог срещу Herbalife, компания която според него е „пирамида“.

Август като цяло бе много тежък за портфолио-мениджърите месец, като средният хеджфонд е регистрирал загуба от 2.2% за месеца, според данни на Hedge Fund Research. През месеца индексът S&P 500 се понижи с 6.2%.