Бил Акман използва коинвеститорски фонд, за да инвестира в търговската верига Target. От тогава насам това се превърна в нов горещ тренд в индустрията.

Този род инвестиция е подобна на инвестицията в хеджфонд, само че таксите и комисионите са по-ниски, средствата се инвестират дългосрочно и компанията е далеч по-потайна при оповестяване на инвестициите си. Освен това всичките инвестиции се насочват към една-единствена компания.

Този род фондове, правещи един-единствен залог, са известни с името коинвестиционни. Те също стават особено популярни сред инвеститорите активисти напоследък, според публикация на финансовото издание Wall Street.

Коинвестиционните фондове са доста стриктни в пазенето на тайни. Инвеститорите обикновено подписват споразумение за конфиденциалност, дори още преди да чуят инвестиционната идея.

Едва след подписването на подобно споразумение инвеститорите могат да преценят дали ще се присъединят или не към фонда и то в рамките на няколко дни.

Рисковете при тези фондове са, че те не се хеджират изобщо, което е напълно в противовес с целта на хеджфондовете. Същността на този род схеми е да насочват средствата на инвеститорите към различни инвестиционни алтернативи, с които да хеджират рисковете.

Разбира се, това не са единствените инвестиционни схеми, които не се хеджират. Така например „дългите фондове“ съществуват от години.