Всички очакват повишение на лихвите от Фед, като споровете са относно това кога ще се случи - дали през тази или през следващата година. Как обаче се подготвят големите хеджфондове, или така наречените „умни пари“, за това събитие?

Виж още: Пет причини защо Фед може да не повиши лихвите през тази година?

Вместо да залагат на промяна в цената на 10-годишните държавни облигации например, фондове като Bridgewater Associates, Brevan Howard, Tudor Investment и Moore Capital Management правят сериозни залози на долара. Те залагат, че щатската валута ще продължи да поскъпва спрямо останалите основни валути при потенциално повишение на лихвите.

В същото време фондовете „скъсяват“ еврото, предвид на очакваните по-нататъшни стимули от страна на Европейската централна банка.

Друг съществен залог за поскъпване на долара е спрямо йената. Очакванията са Япония да продължи да обезценява валутата си с нови програми от стимули за икономиката, която на този етап се повлиява слабо от провежданата парична политика.

„Фокусът на инвестиционните фондове наистина е насочен към това как повишението на лихвите ще се отрази на валутите“, според Ерик Сийгъл, глобален стратег в хеджфонда Citi Private Bank.

Най-популярната сделка в момента е удължаване на долара спрямо еврото.

Консенсусните възгледи са, че щатската икономика е относително силна, което дава увереност на Фед по отношение на монетарната политика на резерва и по пътя към повишаване на лихвите.

В същото време икономиката на еврозоната се смята за далеч по-слаба и централната банка най-вероятно ще продължи да поддържа ултраниските лихви, както и програмата си за обратно изкупуване на активи на стойност 60 милиарда евро на месец.