Въпреки че не са печелили Супербоул от 20 години, Далас Каубойс оглавиха за девета поредна година класацията на списание Forbes на най-скъпите отбори по американски футбол.

Реномираното издание оценява клуба от Далас на 4 млрд. долара, което означава, че той изпреварва по пазарна оценка дори Реал Мадрид и вече е най-скъпият спортен отбор в света.

Според Forbes Каубойс извличат невероятни ползи от находчивите маркетингови ходове на собственика Джери Джоунс, както и от своя стадион AT&T Stadium, който е определян като "златна мина".

Стадионът генерира огромни приходи от концерти и други спортни събития.

Вижте още: Може ли един стадион да консумира повече ток от цяла държава?

През 2014 г. Далас Каубойс са генерирали приходи в размер на 620 млн. долара, което е рекорд за спортен отбор в САЩ и оглавява БНФЛ по средна посещаемост на домакинските си мачове (90 000 души), приходи от по-скъпите места на стадиона (120 млн. долара) и приходи на стадион от събития, които не са свързани с НФЛ (30 млн. долара).

Собственикът Джери Джоунс купува Далас Каубойс през 1989 г. за 140 млн. долара.

Челната тройка на най-скъпите отбори в НФЛ се оформя от Ню Инглънд Пейтриътс и Вашингтон Редскинс, които се оценяват на 3.2 млрд. долара и 2.85 млрд. долара, респективно.

Испански и американски клубове пък съставляват челната петица на най-скъпите отбори в света. Второто място е за Реал Мадрид с оценка от 3.2 млрд. долара, докато третата позиция се поделя от Ню Инглънд Пейтриътс и бейзболния Ню Йорк Янкис, оценени на по 3.2 млрд. долара.

Барселона пък се оценява на 3.16 млрд. долара.