От 3 до 6 ноември „зелената“ икономика ще бъде посрещната на Панаира в Римини с ECOMONDO и останалите изложения, посветени на околната среда. През четирите дни се очакват над 100 хиляди предприемачи от цял свят.

Много са новостите на това 19-о издание на изложението, единодушно признато за водещо събитие в областта на зелените технологии за цяла Южна Европа и Средиземноморския регион:

Международна платформа за стартиращи предприятия в секторите на зелената икономика. Индивидуални срещи между предприятия, обществени и частни организации, предприемачи от индустрията, университети и институции за преминаване към кръгова икономика.

Global Water Expo - зона, посветена на интегрирания воден цикъл, на канализационните мрежи и технологиите за ефективно използване на водните ресурси.

Еко иновации и индустриална симбиоза: пространството, което ще бъде домакин на конференции и семинари и ще представи възможности за финансиране на европейските индустриални иновации в контекста на зелената икономика.

SAL.VE: биенале на автомобила за градско почистване със съдействието на ANFIA - в един-единствен павилион най-авангардните технологични продукти на пазара за техника за градско почистване и събиране и транспортиране на твърди и течни отпадъци.

Основните видове продукти включват: компактори и контейнери за отпадъци, автомобили за отпушване на канали и метачни машини за улици.

На панаира в Римини, паралелно с ECOMONDO, ще се проведат KEY ENERGY (международно изложение за устойчива енергия и мобилност), KEY WIND (салон, посветен на ветроенергетиката), COOPERAMBIENTE (салон на асоциациите, свързани с околната среда), H2R - Mobility for Sustainability и Condominio ECO.

Общо над хиляда предприятия ще се разположат в 16-те павилиона на изложбения център в Римини.

Разширява се изложбената площ на Устойчивия град - проектът на Панаира в Римини за „Града на интелигентните мрежи“: заема 6 000 кв. м и представя решения, технологии и проекти за подобряване качеството на живот на жителите и насърчаване развитието на териториите в контекста на устойчивостта и ефективността.

Тази година основните теми ще бъдат екологичната мобилност, където ще намери мястото си новият сектор IBE GREEN, за устойчив обществен транспорт и темата за Устойчиво училищно строителство.

Целта е насърчаване обмяната на опит в страната и предоставяне на необходимите инструменти и умения на представителите на публичната администрация, така че чрез действащата нормативна база да се разкрият финансови възможности за реконструкция и управление на съществуващия сграден фонд.

Семинари на ECOMONDO 2015, които не трябва да се пропускат

Биометан, биорафинерии, устойчива хранителна индустрия

Четвъртък, 5 ноември – конференция под надслов „Биогаз, биометан и компост към конференцията в Париж 2015: значението на екосъобразното управление на органичните ресурси“.

По време на конференцията с доклади ще участват високопоставени представители на Европейската комисия, на италианското Министерство на земеделието, околната среда и икономическото развитие, както и Гуидо Волпи (подразделение на Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия).

Четвъртък, 5 ноември – конференция под надслов „Европейско публично-частно партньорство за биобазирана индустрия: възможности за регионалната национална биоикономика“, организирана от SPRING, Национален технологичен клъстер на зелената химия, съвместно предприятие „Биобазирани индустрии“ (BBI) и Научно-техническия комитет на Ecomondo.

Доклади ще изнесат Дърк Кариз (BIC), Баренд Верахтерт (временно изпълнителен директор на BBI Joint Undertaking), Катя Бастиоли (главен изпълнителен директор на Novamont и председател на Националния технологичен клъстер на зелената химия).

Сектор Global Water

Четвъртък, 5 ноември – конференция под надслов „Разглеждане на съвременни пазарни техники за общинските пречиствателни станции за отпадни води в близкото бъдеще“, организиран от Университета на Верона, IRSA-CNR, Научно-техническия комитет на Ecomondo и мрежата WATER_2020.

На конференцията ще се обсъждат предизвикателствата на обществото и последните и най-иновативни технологии, чието приемане от страна на пазара трябва да бъде ускорено.

През 2015 г. ECOMONDO ще бъде домакин на много конференции с международно значение. Повече подробности можете да откриете тук.

За повече информация относно събитието: Теодора Иванова, Италианска търговска камара в България, camcomit@camcomit.bg