Австралия е огромна страна, така че не е изненадващо, че тя е дом на някои от най-необичайните дестинации и същества в света.

Сред многото култови обекти и забележителности, които можете да посетите в Австралия, са Ayers Rock и операта в Сидни. Макар че те са много популярни сред туристите, има редица други атракции в страната, които не са толкова добре познати, но са също толкова впечатляващи.

Вижте Топ 10 на туристическите атракции в Австралия:

Cable Beach, Бруум

Cable Beach е разположен в Бруум, Западна Австралия, и се смята от една от най-популярните дестинации в този щат. Това е чудесен плаж, известен със своите бели пясъци, красиви залези и блестящите сини води на Индийския океан.

Cable Beach е известен още и със своите камили на плажа. Тези, които предпочитат моторизиран транспорт, може да изберат да преминат пясъците в атрактивно бъги, например.

Остров Фрейзър

Този красив остров, който се намира в Куинсланд, може да се похвали с гори, пясъчни дюни, повече от 100 сладководни езера и доста цветни пясъчни скали.

Фрейзър, който е само на кратко пътуване с ферибот от Hervey Bay, се счита за най-големия пясъчен остров в света. Той може да се похвали ои с друга необичайна претенция към славата - неговите кучета динго са считани за едни от най-чистите в Австралия, тъй като те не са имали възможност да се кръстосват с други кучета, както техните братовчеди от континента.

Great Ocean Road

The Great Ocean Road, който се намира в щата Виктория, се счита за един от най-красивите пътища в света. Този 243-километров маршрут започва в Торки, който се намира на около 100 км от Мелбърн, и завършва в Алънсфорт.

Когато преминава по красивото югозападно крайбрежие на Виктория, пътят предлага гледки към най-уникалната природа в Австралия, включително на към Дванадесетте апостоли – варовиково скално образувание, което се издига от океана в близост до Национален парк Порт Кембъл.

Има редица места по неговото протежение, където можете да видите някои от най-известните диви животни на Австралия, включително кенгура, тюлени и ему.

Вижте още: Най-опасните пътища в света

Национален парк Пурнулулу

Намира се в Западна Австралия и е дом на една от най-уникалните австралийски туристически атракции, известна като Bungle Bungle Range - поразителни шарени куполи от пясъчник, които приличат на огромни кошери.

Изненадващо е, че мястото докоро беше известно само на местните аборигени и фермери. То се прочу, след като беше направен документален филм от областта през 1983 г.

Паркът е дом и на катедралата Gorge - невероятен естествен амфитеатър.

Национален парк Сините планини

Националният парк Сините планини се намира в Нов Южен Уелс, на около 80 км западно от Сидни. Близостта му до най-големия град в Австралия е направила този живописен парк популярно място за дневни пътувания както за туристи, така и за местните жители.

Паркът вероятно е най-известен с Трите сестри - скално образувание, което се извисява на 900 м над долината Джеймисън. Сините планини предлага стотици километри пътеки за туристи и планински колоездачи, а също така е популярен природен кът за авантюристи, които се радват на екстремни спортове като скално катерене и спускане с въже.

Посетителите, които предпочитат по-спокойната почивка, могат да се насладят на парка през стъклените покриви на вагоните на Katoomba Scenic Railway, която е най-стръмната пътническа железопътна линия в света.

Острови Уитсъндей

Тази зашеметяваща колекция от 74 острова се намира в средата на австралийския Голям бариерен риф, което ги прави идеално място за туристи, които искат да изследват изумителния и колоритен морски живот, който живее във водите на тази област.

Въпреки че повечето острови са безлюдни, седем разполагат със страхотни курорти, включително световно известния One&Only на остров Хейман – любима дестинация за богатите и известните.

Едно от най-красивите места на островите е плажът Уитсъндей, който се слави с ослепителния си бял пясък. Тези острови са идеалният избор за туристи, търсещи блажена почивка на прекрасен тропически остров, или за тези, които обичат да се гмуркат.

Национален парк Какаду

Намира се в Северната територия на Австралия, на около три часа на север от Дарвин. Какаду е най-големият национален парк в страната.

Има какво да се види в него, включително голяма концентрация на аборигенско скално изкуство, някои части от което датират от преди 20 000 години.

Този парк е дом на много различни видове от дивата природа, включително кучета динго и крокодили. В допълнение, национален парк Какаду е дом на една трета от всички видове птици в Австралия.

Улуру/Ayers Rock

Един от най-големите монолити в света - Ayers Rock, е и една от най-добрите туристически атракции в Австралия. Намиращ се в рамките на национален парк Улуру-Ката, този голям пясъчник се издига на повече от 340 метра височина.

Една от особеностите на скалата е, че тя променя цветовете си драстично по залез слънце от синьо през виолетово до червено. Местното аборигенско племе смята, че това е свещено място, заедно с Улуру.

Големият бариерен риф

Една от най-предпочитаните дестинации за подводни изследователи и леководолази е най-големият бариерен риф в света - система, прочута като Големия бариерен риф.

Намиращ се в Коралово море, той обхваща огромна площ от повече от 2900 коралови рифове и стотици острови. Най-добрият начин да опознаете рифа е с един от многобройните круизи с лодка, които се движат по северното крайбрежие на Куинсланд.

Вижте още: 31 причини Австралия да е най-красивото кътче на планетата

Операта в Сидни

Считана за архитектурен шедьовър на 20 век, операта в Сидни е проектирана и построена от архитекта Йорн Утзон, за да наподоби огромен ветроходен кораб.

В нея се помещават множество зали, които са домакин на повече от 1500 представления всяка година. Заобиколена от красивата природа на Сидни Харбър и Кралските ботанически градини, операта в Сидни е една от най-известните забележителности на Австралия.