Доларът започна азиатската сесия под натиск, след като изнесеният протокол от последната среща на Федералния резерв на САЩ подсили съмненията около това дали централната банка ще вдигне лихвите тази година.

Публикуваният протокол разкри предпазливия подход на банката, която забави дългоочакваното затягане на паричната политика, защото иска да се увери, че забавянето на ръста на световната икономика няма да се отрази на възстановяването на щатската.

Доларовият индекс за кратко падна под 95.000 пункта за първи път от 19 септември насам, но след това се върна до 95.226 пункта. Индексът губеше 0.6% за седмицата, с което понижението му за последните две седмици възлиза на около 1.0%.

Еврото се разменяше срещу 1.1291 долара, след като вчера достигна триседмичен връх от 1.1328. Спрямо йената доларът се понижи до 119.91, без обаче да излиза от традиционния напоследък рейндж между 119.00 и 121.00.

Суровинните валути бяха печелившите от протокола на Фед, като австралийският и новозеландският долар се доближиха до нови върхове.

Австралийският долар се търгуваше срещу 0.7254 щатски долара, след като доближи достигнатия през септември връх от 0.7280. Евентуален пробив би отвел австралийската валута до нивата му от края на август.

Кивито бе на ниво от 0.6660 щатски долара, след като се доближи до августовския си връх от 0.6708. Новозеландската валута поскъпва с около 7%, откакто падна до 0.6235 на 23 септември.

Изнесените вчера в Германия данни бяха отрезвяващи, като показаха, че износът на най-голямата икономика в Европа пада през август с най-много от разгара на световната финансова криза.

Днес в Азия не се очакват новини, които да раздвижат пазарите.

Инвеститорите ще следят китайските пазари, за да видял дали ще продължат ръста си от вчера.