Богатите инвеститори от цял свят са похарчили невероятните 57 млрд. долара за покупка на картини през 2014 г., пише CNBC. Ето и петте най-скъпо продадени картини в света до момента:

5. Джаксън Полак – No 5 1948 – 140 млн. долара

Картината е продадена през 2006 г. от Дейвид Гефен, като според The New York Times това е най-скъпо продадената картина в света към ноември същата година.

Купувачът не е известен, но според публикации в различни медии това е мексиканският предприемач Дейвид Мартинес.

Говорител на Мартинес обаче посочва, че неговият работодател не притежава подобно произведение на изкуството, което, както сочи и името, е рисувано през 1948 г.

4. Пабло Пикасо - Алжирски жени – 179.3 млн. долара

Творбата на прочутия художник бе продадена на търг за над 179 млн. долара. Купувач е бившият министър-председател и министър на външните работи на Катар Хамад бин Джасим бин Джабер ал Тани.

Картината „Алжирски жени" е рисувана през 1955 г.

3. Марк Ротко - No. 6 – 186 млн. долара

Тази на пръв поглед проста картина от 1951 г. на Марк Ротко бе закупена преди около година за сумата от 186 млн. долара.

Сделката я нареди на втора позиция през 2014 г., но оттогава отстъпи с едно място и днес е на трета в тази престижна класация. Купувач е руският милиардер Дмитрий Риболовльoв.

2. Пол Сезан – Картоиграчи – 250 млн. долара

Сделката отново е осъществена през 2006 г., като е на стойност 250 млн. долара. Новият й собственик стана кралското семейство на Катар.

До този момент платното е притежавано от гръцкия милиардер Георгу Ембирикос.

Картината датира от 90-те години на XIX век и изобразява мъже, играещи карти и пушещи лули. Катарските купувачи обаче били впечатлени от факта, че на масата им не се забелязват алкохол и пари.

1. Пол Гоген – Кога ще се омъжиш? - 300 млн. долара

Картината изобразява две таитянки и е рисувана през 1892 година. В продължение на почти 50 години тя се е намира в Музея на изобразителното изкуство в Базел.

Швейцарският колекционер Рудолф Щехелин, чиято собственост е платното, я продава на организацията Qatar Museums, която придобива произведения на изкуството за музеи на емирството.

Новите собственици ще получат платното едва в началото на 2016 година, след като произведението бъде изложено в Мадрид и във Вашингтон.