Превръщането на Пловдив в предпочитана инвестиционна дестинация увеличи броя на големите офис проекти в града. Новоизграждащите се бизнес сгради в голямата си част са насочени към нуждите на IT и аутсорсинг индустрията.

От инвестиционната компания Галакси Инвестмънт Груп коментираха, че този сегмент от пазара в града не е напълно развит и търсенето на качествени имоти е много по-голямо от предлагането. От компанията вече отчитат ръст на интереса към проекта Офис парк Пловдив.

Около 40% от площите в сградата вече са заети. Договорите са с както с компании, които вече работят тук, така и с нови, на които им предстои да влязат в града.

Като инвестиционна компания в богато портфолио във всички сегменти на сектора на недвижимите имоти, Галакси Инвестмънт Груп вече има доста богат опит от работата си с компании от аутсорсинг индустрията.

Компанията стопанисва проекта Роял Сити Бизнес Парк, в който наематели са първите Софика и Scalefocus, едни от водещите български аутсорсинг компании, отворили офиси в Пловдив. Експерти на пазара на недвижими имоти прогнозират, че създаването на качествени условия за компаниите от IT бранша ще привлече доста компании, които ще останат да развиват бизнеса си в града.

Офис парк Пловдив отговаря на всички изисквания на високотехнологичните компании, като в същото време предлага гъвкави схеми за оформяне на офисното пространство. Очакванията на инвеститора са за бързо запълване на останалата част от сградата и привличането за наематели на ключови имена. Според прогнозите сградата ще посрещне първите си обитатели през месец септември 2016 година.

Според AT Kearney „Global Services Location Survey” 2014, България e номер 1 в Европа като привлекателно място за развитие на аутсорсинг индустрията. За 10 години компаниите в сектора са отбелязали 600% ръст на продажбите. 90% от работещите в сектора са под 35 години, а средните заплати са между 1500 и 3500 лв.

Това е секторът с най-висока добавена стойност. Потенциалът на България е разпознат от инвеститорите, категорични са експертите, а Пловдив е предпочитана дестинация.

Доказателство за това е и фактът, че в града вече са отворили офиси много утвърдени на международната сцена компании като Telus International, Aii Data Pro, Scale Focus, Unify, 60К, Questers Group, Sibiz, Programista, Sofica Group, SBTech, Reward Gateway, и др., а наскоро и на Speedflow.

Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг на бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната. Само за последните 12 месеца, до средата на 2015 г., броят на заетите в тази индустрия е нараснал до 41 хиляди души.