Инвестициите обикновено се свързват с влагането на определена сума в купуването на акции, облигации, търговия с валути или някакви други активи. Има обаче много други инвестиции във време, които всеки предприемач трябва да направи, за да бъде продуктивен и успешен.

Ето няколко предложения, които без съмнение ще имат положителен ефект върху тялото, ума и разбира се - бизнеса ви.

1. Медитация

Медитирането може да бъде нещо толкова просто, като това да седнете за 5-10 минути в удобна поза със слушалки на ушите и да слушате любимата си релаксираща музика, като осигурите пълен покой на ума. Разбира се, може да направите и много повече.

Да се усамотявате в тиха стая за половин час всеки ден и да направите цял списък от упражнения за дишане и медитация. Но ако до сега не сте правили нищо такова, започнете, като си свалите някое мобилно приложение за медитация на смартфона и отделяте по 10 минути всеки ден.

Това е като да натиснете бутона „рестарт“ на компютъра, когато е натоварил на 100% процесора си и не може да изпълни дори елементарна команда.

2. Сън

Това е една инвестиция във време, когато не подлежи на никакви преговори. Достатъчното количество сън е необходимо, за да бъдете ефективни, концентрирани и продуктивни.

Ако чувствате, че не ви остава достатъчно време за сън, трябва да преразгледате програмата си. Колкото по-малко спите, толкова по-малко работа ще можете да свършите, въпреки че вероятно си мислите, че е обратното. Направете тази услуга на тялото си и му давайте поне по 7 часа сън на нощ.

Вижте още: Пет причини един предприемач да се нуждае от ментор

3. Курс за бързо четене

Въпреки че тази инвестиция всъщност е финансова, тъй като обикновено тези курсове са платени, със сигурност си заслужава да я направите. Можете да се запишете на такъв курс онлайн.

Със сигурност увеличаването на скоростта на ефективно четене (четене с разбиране и запаметяване) ще ви бъде полезно не само в работата.

4. Спорт

Подобно на съня, физическите упражнения често са пропускани или напълно игнорирани заради липсата на време. Проблемът обаче е, че не можете да подобрите умственото си здраве, което е ключово за успеха, без да контролирате физическото си състояние.

Не е необходимо да тренирате като за изкачване на Еверест, но трябва да раздвижвате кръвта и мускулите за поне 15 минути всеки ден.

Упражненията могат да доведат до раждане на нови идеи, изчистване на мисълта и да подобрят издръжливостта ви. Затова инвестирайте време във физическа активност.

5. Менторство

Един от най-добрите начини да съкратите процедурата по вземане на решения на принципа „опит-грешка“ е като инвестирате време в това да потърсите съвет от ментор. Може да са ви необходими няколко седмици или дори месеци, докато намерите правилния човек.

Но ще ви е необходимо много повече време да поправите грешното решение. Съветите от някой, който е бил в подобна на вашата ситуация, ще ви помогнат по-бързо и лесно да стигнете до правилното действие.