Ливански официален представител съобщи, че летищните власти в Бейрут са осуетили един от най-големите опити за контрабанда на наркотици в страната.

Те са иззели два тона амфетамини, преди те да бъдат натоварени на частния самолет на саудитски принц.

Според официалните източници принцът и четирима други негови придружители са задържани в понеделник. Анонимен източник съобщава, че става въпрос за принц Абдел Мохсен ибн Уалид ибн Абделазиз.

Дрогата е била разпределена в 40 куфара, които е трябвало да бъдат качени на частния самолет на представителя на саудитското кралско семейство.

Производството на амфетамини процъфтява в Ливан и разкъсваната от война Сирия, които са се превърнали в портал за наркотиците към Близкия изток.

Все по-популярно става веществото каптагон, което се използва от бойците на Ислямска държава преди да влязат в битка. То е любима дрога и на висшите кръгове в Саудитска Арабия. Повече подробности вижте тук.

В доклад от 2014 г. Службата на ООН за наркотиците и престъпността посочва, че пазарът на амфетамини е във възход в Близкия изток, а на Саудитска Арабия, Йордания и Сирия се падат над 55% от амфетамините, конфискувани в световен мащаб.