На добър старт се радва най-голямото първично публично предлагане на тази година – това на японските държавни пощи Japan Post Holding.

Акциите на пощенското звено на компанията Japan Postal стартираха търговията си с повишение от 15.5% спрямо цената от предлагането при ниво от 1 617 йени. За сравнение, акциите на компанията бяха продадени при нива от 1 400 йени по време на първичното публично предлагане.

С над 15% по-високо стартираха и акциите на Japan Post Bank при ниво от 1 652 йени спрямо цената им от 1 450 йени от първичното публично предлагане.

Компанията майка Japan Post предложи по 11% от трите си основни бизнеса – пощенския, банковия и застрахователния.

Това бе най-голямото IPO в Япония от 80-те години на миналия век. Само банковото звено на японската държавна компания разполага с активи на стойност 17 трилиона йени (14 милиарда долара).

По време на едновременното тройно първично публично предлагане – предложените акции от Japan Post Holding и Japan Post Bank бяха презаписани над пет пъти.

Подразделението Japan Post Insurance, което предложи акции на стойност 150 милиарда йени, привлече 15 пъти повече оферти от предложеното количество, съобщиха от компанията.

Като цяло офертите на инвеститорите за акции от трите дружества са на стойност 8.6 трилиона йени, на фона на предложените акции за малко над 1.4 трилиона йени. Над 7 трилиона йени ще е свободният капитал, чиито оферти са останали неудовлетворени.

Това навежда анализаторите на мисълта, че ръстът при акциите на компанията може да продължи, подхранван от инвеститори, които не са успели да закупят акции.