Наближаващите коледни празници, натовареният списък със задачи в офиса и крайните срокове правят последните дни от годината истински кошмар. Стресът е повече, отколкото предполагате.

А какво правите през свободното си време? Оглеждате се за подаръци, опаковате вече закупените или пък планирате срещи с приятели, колеги и роднини.

Как да се справите с изобилието от задачи през на пръв поглед невинния месец ноември?

Експерти предоставят няколко съвета, които ще са ви от полза.

Д-р Дейн Хиър, автор и международен лектор, смята, че основните стресиращи фактори през седмиците преди Коледа са: пари, несигурност, семейство, преяждане, охарчване и самота.

По думите му, този период от годината е време, в което много хора усещат необяснима тревожност и напрягане. Вместо да се превърне във време на удоволствие и отмора, той е изпълнен с постоянно очакване за нещо лошо.

Друг ъгъл, под който можем да разгледаме поводи за тревожност преди Коледа, е фактът, че мнозина правят равносметка на свършеното през годината. Оглеждат се за възможни корекции и си пожелават по-добро бъдеще, начертавайки нови цели за следващата година.

Стресиращите фактори са толкова много, буквално на всяка крачка. Най-видни са пред ноември и декември, докато през останалата част от годината остават напълно скрити.

Ето няколко съвета от д-р Хиър за справяне с празничния стрес:

1. Приемете, че това е стресиращ период от годината. Когато знаете това и че не сте само вие, изложени на толкова много стрес, можете да се опитате да бъдете честни.

Не твърдете, че се чувствате добре, когато не е така. Вместо това си обещайте, че ще промените рамката през този празничен сезон.

2. Излизайте с щастливи хора. Напишете на лист имената на 5 души, които ви карат да се усмихвате. Направете си планове кога можете да се видите с тях по време на празниците. Всъщност, още сега им се обадете и насрочете среща. Ще се изумите колко редуциращо стреса е това.

3. Позвънете на приятел. Открийте приятел, който не ви съди и истински е загрижен за вас. Създайте малка поддържаща група. Чувайте се през няколко дни и се окуражавайте.

4. Престанете да бъдете „гъба”, която всмуква всякаква енергия. На всекиго се случва да бъде в обкръжението на негативни хора. Редуцирайте максимално срещите с тях.

5. Излезте на разходка в природата. Звучи просто, но кога бяхме последно в планината?

6. Отделете време за себе си. Планирайте един почивен ден само за себе си. Може би кратко пътешествие или пък цял ден у дома, релаксирайки.

7. Попитайте се „кой съм аз в момента”? Често възприемаме внесени отвън начини на отговор. Потърсете естествените реакции, характерни за вас самите.

8. Отхвърлете финансовия стрес и бъдете творци

Ако изпитвате финансов натиск по време предпразничните дни, бъдете креативни. Съберете се компания от хора и решете, вместо подаръци, да съберете сума и да я дарите за благотворителност.

И няколко съвета от Никола Стайлс, специалист по кариерно развитие

1. Поставяйте си реалистични цели.

2. Приоритизирайте задачи.

3. Използвайте времето рационално. Не се поддавайте на разсейвания като имейли, телефонни обаждания и т.н.

4. Уверете се, че здравословното ви състояние е добро.

5. Упражнявайте различни техники за отпускане: дълбоко дишане, медитация, музика, разходки, масаж и т.н.