Картина на италианският художник и скулптор Амедео Модилян бе продадена на търг на Christie’s срещу рекордната сума от 170.4 млн. долара.

Вижте още: Най-скъпите картини в света

Картината с името „Nu Couché“, изобразява гола жена.

Единствената картина, продавана на по-висока цена на търг, е била тази на Пикасо „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)“, която бе продадена отново на търг през май, срещу сумата от 179.4 млн. долара.

Продажбата на картината е отнела девет минути, като печелившата оферта е била подадена по телефона. Предложената сума далеч е надвишила гарантираната минимална цена от 100 млн. долара, според New York Times.

Картината е създала сериозен скандал през 1917-1918 година, следствие на смелото решение да се нарисува гола жена.

Платената цена е далеч над най-високата цена за произведение на Модиляни в размер на 70.7 млн. долара за скулптурата “Tête“, точно преди година. Друго известно произведение на художника - „Paulette Jourdain“, бе продадено за 42.8 млн. долара през изминалата седмица.

По време на вчерашния търг още едно произведение на изкуството бе продадено за доста висока сума. Става въпрос за картината на Рой Лихтенщайн „Nurse“, която не бе предлагана на търг в продължение на 20 години. Тя бе продадена за 95.4 млн. долара.

Аукционна къща очаква да продаде предмети на изкуството на обща стойност над 1 млрд. долара по време на търговете си през тази седмица.