Смятаният за мафиот Винсент Асаро бе оправдан в съда по обвинeнията, че е планирал дързък обир на летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк през 1978 г., който вдъхновява създаването на касовия мафиотски филм „Добри момчета“

След прочитането на присъдата 80-годишният Винсент Асаро излезе от съда в Бруклин с вдигнати ръце, крещейки: "Свободен!", информира BBC.

Той бе оправдан по обвиненията в убийство, изнудване и други престъпления след продължил три седмици съдебен процес.

Вижте още: 30 г. по-късно един от най-легендарните обири се разплита

Арестът му през миналата година породи надежди, че случаят с едно от най-големите неразкрити престъпления в САЩ най-накрая ще бъде разплетен.

През 1978 г. няколко маскирани мъже нахлуват в товарния терминал на Lufthansa Airlines на летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк и открадват 5 млн. долара в брой и бижута за 1 млн. долара, като по това време това е най-големият обир, извършван някога.

Според разследващите органи Асаро е чакал в кола-примамка на около 1.5 км от летището заедно с друг мафиот на име Джими Бърк, който е изигран от Робърт Де Ниро в култовия филм на Мартин Скорсезе „Добри момчета“.

Асаро е единственият човек, арестуван някога за обира, а адвокатите подготвяха обвинението срещу него в продължение на години.

"Бях шокиран, бях наистина шокиран," заяви Асаро пред журналисти пред залата на съда в Бруклин, където в миналото мафиоти като Джон Готи са получавали присъди.

Обвинението срещу Асаро, който е заемал ръководна длъжност в нюйоркската мафиотска фамилия Бонано, се крепеше основно на показанията, дадени от неговия братовчед Гаспаре Валенти, но адвокатите му опитаха да дискредитират подобни свидетели като "завършени лъжци".

В показанията си пред съда през миналия месец Валенти заяви, че Асаро и Бърк са убили заподозрян от тях доносник с кучешка верижка, след което му наредили да зарови трупа.

Вижте още: Как действа прословутата програма за защита на свидетелите в САЩ

Докато се качваше в чакащата го пред съда кола, Асаро се пошегува с адвоката си, казвайки му: "Сам, не им позволявай да видят трупа в багажника".

Джими Бърк умира през 1996 г., докато излежава 20-годишна присъда за убийството на наркодилър. Той също е бил заподозрян, но срещу него никога не са повдигани обвинения, както за обира на Lufthansa, така и за смъртта на много от хората, които се смята, че са участвали в него.