Смята се, че образът на мафиотския бос Тони Сопрано от телевизонния сериал Семейство Сопрано, е вдъхновен от Джовани (Джон) М. Риги.

Тази седмица Риги, който в продължение на десетилетия оглавяваше базираната в Ню Джърси мафиотска фамилия ДеКавалканте, почина на 90-годишна възраст. Фамилията контролираше влиятелен трудов синдикат, чрез който отклоняваше милиони долари.

Риги, който бе пуснат от затвора през ноемрви 2012 г., след като излежа присъда за рекет и убийство, е починал в дома си в Едисън.

Той е известен с благотворителната си дейност и участието си в Полицейската спортна лига, но контролът му над местния трудов синдикат Local 394, който е част от Международния синдикат на трудещите се в Северна Америка (LIUNA), е нещото, което през годините му е позволявало да изнудва контрактори, да разпределя работни места и да принуждава компании да правят бизнес със свързани с мафията доставчици.

Риги завършва гимназията Линдън през 1942 г. и се записва в армията на следващата година като самолетен механик. Според властите обаче Риги бил близък с покойния Симоне Рицо "Сам Водопроводчика" ДеКавалканте, който оглавявал единствената местна мафиотска фамилия в Ню Джърси и бързо се превръща в негов потенциален заместник.

Считана за по-малката сестра на петте големи мафиотски фамилии от Ню Йорк, фамилията ДеКавалканте е контролирала много от трудовите синдикати в района, което й позволявало да изнудва контракторите за всичко - от наемането на служители до договори за събаряне на сгради и доставка на бетон.

В доклад за организираната престъпност от 2004 г. се посочва, че между 15 и 20 членове и сподвижници на фамилията ДеКавалканте, членували в синдиката Local 394 и получавали пари, без реално да ходят на работа. Един от тях дори свидетелствал, че получавал пари за извънреден труд, без да ходи на рбаота.

Преди време самият Риги се е хвалел, че контролира строителството в Ню Джърси до такава степен, че "нито един пирон не се забива без ние да получим нашия дял."

Вижте още: Как комуникира мафиот номер едно, който се укрива от 1993 г.

Според властите Риги е ръководил фамилията ДеКавалканте най-малко две десетилетия, когато по-старият мафиотски бос се мести във Флорида. Риги в крайна сметка напуска поста си като бизнес представител на трудовия синдикат малко преди властите да му повдигнат обвинение за рекет. Те разполагали срещу него с видео и аудио записи от ресторант Daphne's в хотел Шератон.

Въпреки че присъдата му е отменена от апелативен съд, Риги в крайна сметка се признава за виновен и е осъден на 12 г. затвор през 1992 г.

Смята се, че Риги и фамилията ДеКавалканте са вдъхновили мафиотския сериал по HBO Семейство Сопрано.

Според бившия полицай Робърт Бокино обаче Риги не е бил като Тони Сопрано. „Хората го обичаха и никой не искаше да сътрудничи на властите, това бе проблемът. Той бе уважаван," казва Бокино.

Когато една сутрин Бокино отишъл да арестува Риги по време на акция срещу мафията, мафиотът учтиво помолил за разрешение да си вземе душ и да облече костюм, преди да бъде отведен.

"Всички останали, които арестувахме онази сутрин, бяха по анцузи и маратонки. Когато го въведохме в общата килия и той влезе, всички останали се изправиха," казва Бокино.

Въпреки това Риги не се е колебаел да използва прийомите на мафията, според Бокион. Докато е в затвора, Риги е осъден през септември 2003 г. на още 10 г., след като се признава виновен за това, че е наредил убийството на мъж, за който се смятало, че сътрудничи на властите.

"Решихме, че той трябва да бъде убит," казва в съда Риги, без да влага никаква емоция. "Съгласно споразумението, Фред Уайс бе убит. Това е."