Светът бе разтърсен от терористичните атентати в Париж. Дали и как ще се отрази това на родния капиталов пазар предстои да видим. Ето и очакванията на водещи пазарни специалисти, какво да очакваме на БФБ през тази седмица:

Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Седмицата се очертава като не особено благоприятна за поемането на финансов риск. След кошмарните терористични атаки в Париж пазарите в Европа и САЩ ще задават тона на борсовата търговия по света.

България едва ли ще бъде оазис на спокойствието в това отношение, но липсата на силен проводник на чуждите настроения вероятно ще ограничи негативите за малкия ни пазар.

Очаквам не особено активна търговия като цяло, макар че желанието за редуциране на риска има потенциала да засегне всички по-ликвидни и с голяма "бета" позиции на нашия пазар.

Ситуацията с терора в Европа обаче остава доста непредвидима и всяка прогноза, дори за периферна борса като БФБ, не е нищо повече от изстрел в тъмното.

Така че вместо да гадаем, най-добре да си пожелаем случилото с петък да не се повтори никога.

Николай Ваньов, експерт отдел „ФИ и деривати“, Инвестбанк

Изминалата седмица беше поредната, в която основните индекси на БФБ бяха задвижени от повече от минимални обороти. Със стойности от малко над 1 милион лева за последните пет сесии, пониженията, които наблюдавахме бяха в рамките на 1.5%.

Без спадовете да са значителен проблем сами по себе си, абсолютната липса на ликвидност прави капиталовия пазар в България реално отсъстващ, докато почти всеки инвеститор може да задвижи цените на компаниите от групата на т.нар. „сини чипове“, в която и да е посока със сериозен темп, без да се нуждае от каквото и да е сериозно количество капитал.

Ситуацията е повече от нормална за БФБ. Липсват промени, липсва интерес дори и на дребни (а какво да говорим за институционални инвеститори). Дори събития като първичното предлагане на първата сериозна технологична компания – Сирма Груп Холдинг, както и готвеното такова на Рообар не могат да съживят изпадналия в будна кома капиталов пазар.

Основното заключение от това е, че са нужни промени, промени от регулативен, инфраструктурен и институционален характер, които да възродят мъртвия интерес към БФБ.

За съжаление обаче, към текущия момент водещите фактори - и като участници, и като инвеститори - не показват (или не желаят да покажат) интерес към такива промени.

В този ред на разсъждения, очакванията ми за БФБ са свързани главно, а и единствено с отсъствието на интерес. Надали можем да очакваме в един кратко- или дори средносрочен план сериозни промени на БФБ.

Индексите биха могли да се движат в рейндж, като по-сериозни отклонения не са напълно изключени, но в каквато и да е посока да бъдат те, главното ще бъде липсата на устойчивост, която няма да се промени, докато основните регулатори и участници не направят подстъпи към промяната на цялостната среда.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.