Повечето специалисти ще ви препоръчат да имате диверсифициран портфйл. И докато специалистите все още водят спорове по отношение на това какво би трябвало да съдържа един добре диверсифициран портфейл, ново изследване сочи, че прекомерната диверсификация може да има обратен на търсения ефект.

Ако притежавате повече от 10 компании в портфейла си, то може би имате твърде голям брой компании, предупреждават някои специалисти.

Тези изводи са направени от двама от наскоро напусналите членове на борда на директорите на Sequoia Fund, който се управлява от протежета на гениалния Уорън Бъфет и се отличава с една от най-добрите доходности сред активно управляваните фондове.

Оставката на двамата членове на борда е следствие от разразилия се скандал свързан с акциите на фармацевтичната компания Valeant Pharmaceuticals и прекомерно голямата инвестиция в тази компания от страна на Sequoia.

В един момент през лятото, над 30% от активите на фонда са били инвестирани в акции на тази компании. Така, че когато книжата на фармацевтичната компания се обезцениха рязко и бързо, това донесе сериозни загуби за фонда.

За последните три месеца Sequoia е донесла загуба от 25.6% за инвеститорите, на фона на понижението за широкия S&P 500 от 2.4% за същия период, според данни на Morningstar.

И докато портфолио-мениджърите на фонда срещнаха много критики за големия си залог, то такива залози не са били нетипични в исторически план (просто не са се оказвали толкова губещи).

Такива големи залози са правили в миналото и някои от най-големите и известни инвеститори, като например бащата на фундаменталния анализ Бенджъмин Греъм.

И макар Греъм да препоръчва на инвеститорите да инвестират в добре диверсифициран портфейл от фундаментално подценени компании, големите му успехи са ставали реалност благодарение на нарушаването на собствените му правила.

Един такъв случай е бил инвестирането на 20% от неговия фонд в акции на Geico, застрахователят на щатските държавни служители.

В средата на 70-те години, в случай подобен на този наблюдаван с акциите на Valeant, книжата на Geico изпадат в тежка ситуация и се понижават от 60 долара на едва 2.10 долара.

Бъфет, който тогава е бил протеже на Греъм, уверен в това, че финансистите грешат за застрахователната компания, купува голям дял от нея. В средата на 80-те години Бъфет се оказва прав, а акциите на застрахователя се търгуват вече при нива от над 70 долара.

Години по-късно, Бъфет също защитава тезата за липсата на нужда от прекомерна диверсификация, което е в полза на „знаещите нещо за някоя компания инвеститори“, пред „незнаещите нищо за никоя компания“ инвеститори.

Академичните среди също подкрепят аргумента на Бъфет. Едно изследване сочи, че по-слабо диверсифицираните взаимни фондове се представят относително по-добре от активно управляваните и силно диверсифицирани фондове.

Този начин на мислене обаче е малко опасен, защото може да мотивира „нищо незнаещите инвеститори“, да направят слабо-диверсифициран портфейл, което значително да повиши рисковете, предупреждават пазарни експерти.