Два източника много близки до мексиканския наркобарон Хоакин “Ел Чапо” Гузман, са споделили пред телевизия teleSUR, че ръководителят на картела Синалоа не е ранен, нито пък е бил близо до арестуване, заявявайки, че мексиканското правителство “лъже,” вероятно, за да убеди САЩ, че прави всичко по силите си, за да го залови отново.

“Всичко това са лъжи. Чиста политика,” казва Антонио Лопез Салсидо, роднина на роднина на покойния наркотрафикант Мануел Салсидо Узета. “Ел Чапо има огромна лична армия от над 300 души подготвени да го защитават и освен това се радва на пълна защита и свободна информация от страна на федералните власти.”

Лопез е заявил пред teleSUR, че иска истинското му име да не бъде споменавано “защото се страхува не от Ел Чапо, а по-скоро от правителството. Те наистина се ядосват, когато ги изобличаваме.”

Вижте още: Ранен ли е все пак наркобос номер 1 в света?

“Вие ми кажете дали вярвате на тези глупости. След бягството си от затвора Ел Чапо си е там където винаги е бил,” добавя Лопез. “Той няма причина за напуска зоната си на влияние. Всички хора са с него, защото той е направил повече за тях отколкото правителството някога е правило.”

Наскоро Лопез е бил пуснат от затвора, след като е излежал 10-годишна присъда за трафик на наркотици. Той е роден в Ла Алона в планинския район Синалоа, само на няколко километра от Хесус Мария, където са роднините на Ел Чапо.

Лопез също така споделя, че наскоро е бил в района, за да върши работа на наркобоса Рафаел Каро Кинтеро и той е бил там заедно с Ел Чапо и с Исмаел Замбада (Ел Майо), друг много влиятелен наркотрафикант.

Според същия източник тримата мултимилиардери наркотрафиканти работят заедно от десетилетия и благодарение на подкупи и дарения по най-високите етажи на властта те „на практика са недосегаеми.”

Хулио Мартинез, който работи за картела Синалоа се съгласява с Лопез.

“Казвал съм ви и преди, Ел Чапо е в планинския регион между Хесус Мария и родното му място Бадирагуато. Той контролира всичко там заедно с Рафаел Каро Кинтеро и Ел Майо,” казва още Хулио Мартинез.

Според него тримата мъже имат повече власт от самия президент на Мексико.

“Те плащат десетки милиони, ако не и милиарди на всичките тези лицемерни политици, на федералните власти, на армията, на военноморските сили, на всички тях. Те не биха се осмелили да пипнат с пръст някой от тях, тъй като биха изменили на споразумения, които в годините възлизат на милиарди долари в брой,” добавя той.

Каро Кинтеро бе освободен от затвора при много съмнителни обстоятелства, въпреки че от САЩ настояват за екстрадицията му за наркотрафик и убийството на полицай преди две десетилетия.

Ел Майо пък притежава една от най-големите млечни фабрики в северозападната част на Мексико, всичките заведения McDonald's в столицата на щата Синалоа и много други компании в Мексико и в други държави.

Ел Майо обаче никога не е бил глобяван дори на пътя, а в правителството не се обсъжда негов евентуален арест.

Същото важи и за Каро Кинтеро, който въпреки че е прекарал близо 30 г. в затвора, е продължил да ръководи престъпната си империя от там и е увеличил състоянието си до десетки милиарди, според данни на щатската Агенция за борба с наркотиците.

Въпреки признанието на правителството, че е допуснало грешка при освобождаването му от затвора, то изглежда няма желание да го залавя отново.

Вижте още: Пабло Ескобар vs. Ел Чапо

“Искам да кажа, че правителството лъже. Те трябва да знаят защо. Те лъжат за това кой кого убива. Те обвиняват нас за смъртта на журналисти, за убийствата на политици, но истината е че всички сме в това, заради бизнеса. Това е бизнеса с правенето на пари,” добавя той.

Последното нещо, което един наркотрафикант иска е да привлича внимание като убива журналисти, политици или активисти, обяснява Хулио Мартинез.

“Точно обратното, човекът за когото работя, обикновено прочиства градовете, където полицията не може да справи. Там където има високи нива на отвличания, кражби на коли, изнудвания на фирми идва моят шеф и прочиства така че фирмите да се грижат за бизнеса си без оплаквания от местните,” казва Мартинез.

“Искам също да кажа, че ние не сме безгрешни, но трябва да ми повярвате като ви казвам, че правителството е много по-лошо за обществото от нас. Ние сме строили църкви, училища, болници, пътища и сме прокарвали вода и електричество до места, където правителството никога не е показвало желание да го направи,” добавя Мартинез.