Азиатските индекси се повишиха днес до близо двуседмичен максимум, следвайки ръста на щатските пазари вчера и стабилизирането при цената на петрола.

Индексът, следящ представянето в региона, добави 0.6% към стойността си. Австралийският основен индекс се повиши с 0.5%, докато южнокорейският нарасна с 0.3%.

Фючърсите на европейските индекси сочат отваряне на позитивна територия, като с най-голямо повишение се очаква да стартира търговията си немският DAX – от близо 100 пункта.

Ниската ликвидност на международните фондови пазари допълнително се предопредели от затворените японски пазари за честването на рождения ден на императора.

Въздействие за позитивните настроения сред инвеститорите оказаха данните за личното потребление в САЩ, повишило се с 0.3% през изминалия месец.

Щатският индекс на сините чипове Dow Jones се повиши вчера с близо 1%, а широкият S&P 500 нарасна с 0.9%. Най-слабо бе повишението на технологичния Nasdaq – от 0.65%.

Лихвите по 10-годишните щатски облигации се повишиха с 4 базисни пункта.

Брентът с доставка през февруари поскъпна с 35 цента, до 36.46 долара за барел. Суровината все още е само на процент от 11-годишния си минимум, постигнат в началото на седмицата.

Златото с незабавна доставка се търгува при нива от 1 074 долара за унция, а среброто за 14.26 долара за унция.