Имотният магнат Доналд Тръмп обяви, че САЩ би трябвало да окаже натиск върху Китай за поставянето на Северна Корея под контрол.

"Това е нещо, за което говоря от много време. Този луд там вероятно ще използва това оръжие," заяви Тръмп в интервю за Fox.

"И никой не разговаря с него, освен Денис Родман, разбира се. Това е", каза още Тръмп.

Тръмп имаше предвид лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и направеното от страната изявление във вторник, че е провела успешни тестове на водородна бомба.

Много експерти са скептично настроени по отношение на факта, че Северна Корея всъщност е детонирала водородна бомба, посочвайки навика на страната да съобщава подвеждащи или неверни неща. Ако обаче все пак това е истина, бомбата би увеличила значително ядрения арсенал на страната.

Според Тръмп Китай има уникалната способност да ограничи ядрените амбиции на Северна Корея. Китай е основният чуждестранен съюзник на Северна Корея, въпреки че двете страни имат различия по отношение на разработването на ядрено оръжие и подривната регионална политика на Пхенян.

"Китай има пълен контрол над Северна Корея," според Тръмп. "И Китай би трябвало да разреши този проблем. Ако не разрешат проблема, ние трябва да направим търговията много трудна за тях."

"Ние подкрепяме Китай," добавя той. "Те вземат толкова много пари. Те източват страната ни и си играят с нас по отношение на Северна Корея. Китай трябва да се справи с това. Те казват, че не могат, нямат тази власт. Играят си с нашите политици, които не знаят какво правят."

Тръмп също така заявява, че би се възползвал и от икономическите връзки и военните отношения на САЩ с Южна Корея. Той се оплака, че САЩ не са получили нищо, въпреки че са разположили хиляди войници в Южна Корея.

"Бих използвал Южна Корея, която печели цяло състояние. Те са наш търговски партньор, ако искате да използвате думата „партньор," казва Тръмп.

"Ние не получаваме почти нищо в замяна на това, което правим. Ние защитаваме света. Ние защитаваме толкова много страни. И не получаваме нищо. Те получават всичко, а ние нищо. Южна Корея ще трябва да започне да си плаща, OK? И ще го направим много учтиво. Ще ни харесват даже повече от сега."