Fontus създадоха хитър начин, чрез който планинари и велосипедисти да бъдат винаги хидратирани по време на приключенията си.

Компанията разработи самопълнеща се бутилка с вода, която извлича влагата от въздуха. Така няма необходимост да се тревожите дали разполагате с вода.

Технологията работи със соларна енергия. Използва се Peltier Element - охладител с две отделения, създаден да стимулира кондензацията.

Докато въздухът се движи в горното отделение, той бива забавян от няколко бариери. Намаляването на движението на въздуха води до освобождаване на водните молекули, които биват извличани от въздуха и съхранявани в бутилка.

Водата е важна и винаги е добре да разполагаме с нея. А когато сме навън, понякога има голям риск да се обезводним.

"Целта ми беше да създам малко, компактно и самодостатъчно устройство, което е способно да абсорбира влагата от въздуха", споделя участник в проекта.

След над 30 експеримента постижението е факт. Бутилката може да извлича по една капка вода на минута. При подходящи условия устройството може да натрупа до половин литър вода на час.

Минус на Fontus е, че не е много ефикасен през горещ, влажен ден. Освен това не е препоръчително да бъде използван в градска среда, тъй като там въздухът е прекалено замърсен.

Fontus са разработили 2 вида бутилки: за планинари и за велосипедисти.