В продължение на близо половин век преподавателят по инженерни науки в Станфордския университет Бърнард Рот преподава по предмет на име "Дизайнерът в обществото," по време на който студентите научават как стратегия, наречена "дизайн мислене", може да доведе до значителни промени в личния им живот.

Целта на дизайн мисленето - концепцияь разработена от Рот и други инженери от Станфордския университет, е да стигне до същността на проблема и след това да го разреши, премахвайки ненужните слоеве на размишления и съмнения. Тя може да бъде използвана за всеки продукт или преживяване - от електрическата крушка до онлайн срещите.

Според Рот дизайн мисленето може също така да се използва за постигането на индивидуални цели, като отслабване или намаляване на безпокойството.

Една от ключовите идеи в процеса на дизайн мисленето е, че сами си поставяме пречки, когато се опитваме да оправдаем нашето негативно поведение.

Според Рот ние бихме били по-щастливи и по-успели, ако спрем да намираме причини за всичко.

В своя книга Рот посочва следния личен пример: В началото на неговата кариера той постоянно закъснявал за определена среща в работата му. Всеки път, появявайки се със закъснение, той обяснявал, че е попаднат в ужасно задръстване.

В крайна сметка той осъзнава, че истинската причина за това да закъснява е, че не е гледал на срещата като на нещо с голям приоритет в живота му. Така че не се колебаел да отговаря на още няколко имейла и да провежда още няколко телефонни разговора преди да тръгне за нея.

След като осъзнава това, той си поставя за цел да тръгва 10 минути по-рано и така започнал да пристига навреме.

Ето още един пример: По време на един от семинарите си Рот разговарял с професор, който твърдял, че иска да прекарва повече време със семейството си, но бил прекалено зает в работата си.

Когато Рот обаче го помолил да разкаже малко по-подробно за работата си, станало ясно, че професорът прахосвал много време през работния ден, а след това излизал с колегите си.

Вижте още: Как да бъдем щастливи: съвети от най-щастливия човек в света

В крайна сметка той се правел на "мачо", като се прибирал по-късно вкъщи от всички останали и получавал съчувствие за това, че не може да прекарва повече време със семейството си.

Според Рот професорът направил своя избор, а това, че е прекалено зает в работата просто използвал като някаква нелепа причина.

Проблемът, според Рот, е, че нашите оправдания често са лъжи спрямо самите нас.

"Причините често са просто извинения," пише той. "Използваме ги, за да крием слабостите си от самите нас. Когато спрем да използваме причини, за да оправдаваме действията си, ние увеличаваме шансовете си да променим поведението си, да придобием реалистичен образ за себе си и да живеем по-приятен и продуктивен живот."

Според него също така човек никога на трябва да казва на другите, че оправданията им са нелепи. Вместо това използвайте тази техника интроспективно. Оставете другите хора да работят по собственото си поведение.