Азиатските индекси се понижиха във вторник, след като петролът възстанови спада си. Инвеститорите продаваха суровината поради подновените опасения за свръхпроизводството й и слабите данни за производствената активност в Китай.

Индексът MSCI Asia-Pacific загуби 1% от стойността си, като на отрицателна територия стартираха търговията си и водещите европейски индекси. Загубите им бяха между 0.5 и 0.8%.

Японският Nikkei се понижи с 0.6%, след като инвеститорите „прибираха печалби“ след ръста на показателя от края на миналата седмица.

Брентът с доставка през април се понижи с около долар спрямо вчерашните си нива и се търгува за около 33.80 долара рано тази сутрин.

Въпреки спада, петролът все още е с 19% над 12-годишното си дъно, постигнато в средата на миналия месец.

Китайските акции се разграничиха от негативния тренд в региона и отбелязаха повишение от 1.8%, водени от ръста при по-малките компании.

„При мечи пазар инвеститорите обикновено използват всяко връщане на пазара, за да намаляват позициите си и това се случва напоследък“, коментира Женг Ян, анализатор в Zhongtai Securities.

Фючърсите на S&P 500 се понижиха минимално, като загубиха 0.3% от стойността си, следвайки спада в цената на петрола.

Златото се търгува при нива от 1 125 долара за унция с незабавна доставка, а среброто е при нива от 14.25 долара за унция.