Ниските цени на петрола ще започнат да се повишават през втората половина на годината и е възможно суровината да достигне до нива от 85 долара за барел, прогнозира Майкъл Ротман, енергийен специалист и основател на консултантската компания Cornerstone Analytics.

Заредете догоре!

Според анализатора повишение в цената на петрола няма да е резултат от координирани съкращения на производството.

„Съкращаване на производството няма да се случи. Страните от ОПЕК и Русия никога няма да се съгласят да намалят добиваното количество в подкрепа на цената на петрола“, коментира Ротман пред финансовото издание CNBC.

И докато почти всички пазарни специалисти са на мнение, че дъното в цената на петрола не е достигнато и петролът ще остане при ниски нива през тази и следващата година, Ротман е на противоположно мнение. Според него настоящите ниски нива на петрола няма как да се задържат дълъг период от време.

Налице са много фактори, които да предопределят поскъпването на петрола в месеците до края на годината.

„Повечето от бюджетите на страните от ОПЕК не могат да издържат при настоящите нива на петрола. Дори Саудитска Арабия е направила бюджета си при заложена цена на петрола от 100 долара за барел“, коментира Ротман.

Кога ще стартира поскъпването на петрола?

Според анализатора - съвсем скоро. Цената от 85 долара за барел е само на няколко месеца отстояние. „На практика ръстът в цената на петрола ще започне, когато отмине зимата. Ще започнем да виждаме понижения в запасите на петрол - нещо, което почти никой на пазара не очаква“, смята още Ротман.

„В момента сме наистина при дъното, където предлагането среща търсенето“, коментира Ротман. „Очаквам съвсем скоро пазарните настроения да започнат да се променят“.