Икономистите все още спорят дали ниската цена на петрола е добра или лоша новина за икономиката.

Анализатори от Bank of America Merrill Lynch обаче направиха ново задълбочено проучване за дълготрайното въздействие на евтиния петрол.

Според тях трайно ниските цени на петрола що доведат до прехвърляне на богатство в размер на 3 трилиона долара на година от петролните производители към световните потребители, което би било най-големият подобен трансфер в историята на човечеството.

До този извод стига изследователският екип на банката, ръководен от Франциско Бланш. Бланш вече вижда доказателства за позитивен ефект от ниските цени на суровината върху потреблението, като той може да се засили в бъдеще.

„Ако цената на петрола се задържи при средно 40 долара за барел в следващите пет години, търсенето ще се увеличи с 1.5 милиона барела на ден. При средна цена на петрола от 20 долара за барел потреблението ще е с 1.7 милиона барела на ден по-високо“, коментира специалистът пред финансовото издание Bloomberg.

Особено силен ще е ефектът на евтиния петрол върху развиващите се пазари, които са изправени пред сериозно забавяне на ръста си.

Позитивният ефект ще е по направление на повишение в продажбите на автомобили и потреблението като цяло.

„Евтиният петрол стимулира китайските потребители да си купуват по-големи автомобили. Продажбите на високопроходими спортни модели са се повишили с 60% в страната на годишна база през последните три месеца на изминалата година, докато общите продажби на автомобили се повишават с 22%.