Напълно очаквано, английската централна банка запази нивото на лихвите в страната при 0.5%.

В същото време Ян Маккафърти, единственият член на паричния комитет на банката, гласувал за повишение на лихвите на предходното заседание, оттегли подкрепата си за подобно действие.

Причината – английската банка занижи прогнозите си за ръст на икономиката и инфлацията в страната за тази година. Според прогнозите нивото на инфлация ще се запази под 1% до края на настоящата година.

„Комитетът по парична политика отчита рисковете за низходящ натиск при инфлацията в средносрочен план“, се казва в изявление на банката днес. „Ниската инфлация ще продължи да ограничава ръста на заплащането на работещите в средносрочен план“.

До голяма степен решението на банката отразява негативната външна среда, свързана със забавянето на ръста на развиващите се икономики и ниската цена на петрола на международните пазари.

Преценката на членовете на комитета е на база на очаквания за задържане на ниската цена на петрола в средносрочен план и забавяне в ръста на китайската икономика.

Коментарите на банката повишиха очакванията за отлагане на повишението на лихвите до 2018 година.

Прогнозите са инфлацията във Великобритания да достигне 1.2% през първото тримесечие на следващата година. За сравнение през ноември централната банка очакваше инфлация от 1.5% за този периоз.

След това инфлацията се очаква да продължи плавно да се повишава и да достигне 2.1% през първото тримесечие на 2018 година и 2.2% година по-късно.

Ръстът в заплащането също бе ревизиран надолу, до 3% за тази година, спрямо очакванията през ноември за повишение с 3.75%.