Не знаем дали това е годината на Леонардо ди Каприо, но историята на киното пази изключителни филми, чийто сюжет е повод за вдъхновение за много предприемачи от цял свят.

От къде черпите идеи за бизнеса си? Вероятно от много източници.

Предприемачите могат да извлекат много мъдри послания от филмите. Церемонията на най-престижните филмови награди "Оскар" ни даде повод да съставим списък с 5 вдъхновяващи цитата от прочути филми.

1. "Кръстникът" (1972)

"Великите мъже не се раждат, те стават велики".

Не е ли истина? Никой не се ражда с огромни знания. Ако сте достатъчно интелигентни, вие извличате и прилагате това познание по пътя си.

Ако сте от хората, които смятат, че успелите хора са се родили такива, грешите. Това е първото препятствие, което трябва да преодолеете - вашата арогантност.

2. "Цялото кралско войнство" (1949)

"За да откриете нещо, каквото и да е, велика истина или изгубени очила, трябва по-напред да вярвате, че ще имате предимство от откриването му".

"Предимството" е базата на всеки предприемач. Пътят на предприемачеството е постлан с препятствия. Всички знаем това, но нещото, което обединява предприемаечите, е вярата, че ще постигнат успех.

Ние вярваме, че можем да създадем компания и да я оформим. Ние имаме визия и сме готови да работим до изтощение, за да постигнем мечтания успех, независимо какво казват другите.

Успехът на предприемача идва от отразяването на истината. Когато визията става реалност, можем да измерим успеха.

3. "Роки" (1977)

"Никой не може да ни удари по-силно от самия живот, но не е важно колко силно можете да удряте. Важно е колко силен удар можете да понесете и да продължите напред. Важно е колко пожете да понесете и да продължите напред. В това се изразява победата".

Това са думи на Слай Сталоун. Съгласни ли сте с тях? Животът е труден сам по себе си. Ще има моменти, когато ще падате. Трябва да станете и да отвърнете. Трябва!

Животът на един предприемач може да бъде самотен. Не всеки ще разбере пътя ви, вашите идеи и страстта ви. Дори ще има времена, когато няма да разполагате с ничие рамо за подкрепа.

4. "Момиче за милион долара" (2004)

"Става дума за магията да рискуваш всичко в името на мечта, която никой друг не вижда, освен самия теб".

Ще повторим - животът на предприемача може да бъде самотен. Вие имате мечти и планове, но има хора, които не са способни да визуализират вашата мечта и дори могат да ви завиждат - за успеха, за идеите, за енергията.

Не им позволявайте да ви спрат.

Вашият бизнес трябва да отразява вашите идеи, а не нечии други. Затова спрете да се вслушвате в гласове, които не разбират концепцията ви.

Това е вашата мечта.

5. "Лоранс Арабски" (1962)

"Големите неща започват като малки, сър".

Не гледайте прекалено сериозно на себе си. Дори и днес да сте главен изпълнителен директор, това не означава, че един ден няма да бъде чистач на собствената си тоалетна или кофа за боклук. Ако не искате да направите нещо, как можете да искате от екипа си да го прави?

Независимо каква компания управлявате, малка или голяма, лесно можете да загубите ясна представа и да оставите титлите да ви водят.

Дали главният изпълнителен директор чисти своята тоалетна? Тази практика може да е позитивна. Защо? Тя държи предприемачите здраво стъпили на земята.

Кой филм ви вдъхновява? Кой ви кара да станете от дивана и да запретнете ръкави?

Едно е сигурно: нищо няма да се случи, ако не направите поне един опит да стартирате идеята си.