Кои храни можем да ядем, въпреки че са мухлясали?
Купили сте наистина хубав и скъп пармезан, но цяла седмица не намирате време да го извадите от хладилника и да го добавите към пастата си.
Най-накрая откривате, че целият е мухлясал. Какво ще направите? Определено не искате да го изхвърлите. Но безопасно ли е да го ядете?
Най-лошото, което може да ви се случи: в редки случаи някои форми на мухъла произвеждат токсини, които сериозно могат да ви разболеят. Един от тези токсини дори се свързва с рак на черния дроб.
Най-важното, което трябва да знаете, когато става въпрос за опасностите за здравето от мухлясала храна, е, че има разлика за каква храна точно става въпрос.
С твърди храни, като пармезан, моркови и салам, е напълно безопасно да премахнете плесенясалата част и да изядете останалото. Но меки храни, като бри, хляб или грозде, трябва задължително да изхвърлите.
Вижте още: Спрете да слагате тези храни в хладилника
"Мислете за мухъла като за плевел", съветва Сюзън Утиър, която е директор на Клиничната служба по микробиология в Columbia University Medical Center.
"Въпреки че можете да го премахнете, корените му остават и той ще израсте пак." С други думи, казва тя, мухълът може да се разпространи в меки храни, като грозде например, и да развали цялата партида, дори и ако мухлясалите гроздове бъдат премахнати.
Но плътни, твърди храни, като пармезана, са безопасни, тъй като при тях той не може да се разпространи.
Ако все пак в крайна сметка случайно погълнете мухъл, това може да има сериозни последици. При някои хора се появяват дихателни проблеми и алергични реакции. А в най-лошия случай е възможно да се произведат отровни вещества, наречено микотоксини, които най-често се срещат в храни и ядки.
Има различни видове микотоксини, като и симптомите, които те причиняват, могат да варират. Световната здравна организация съобщава, че консумацията или експозицията на тях може да предизвика повръщане, диария, виене на свят, болки в корема, вътрешен кръвоизлив и други. Една от разновидностите на микотоксините е афлатоксин, който е канцерогенен и е свързан с рак на черния дроб.
Накрая, плесента понякога (но не винаги) показва наличието на бактерии, които могат да причинят хранително отравяне.
Какво е най-вероятно да се случи, ако погълнете малко мухъл: най-вероятно нищо. В края на краищата, всички вероятно сме го правили.
В крайна сметка: не всички форми на мухъла са вредни, но експертите казват, че просто не си заслужава да рискувате, особено ако имате слаба имунна система.
Ако видите мухъл по мека храна, дори ако това е само една малка точка, по-добре я хвърлете в кошчето. И не я миришете: вдишването на спорите на мухъла може да предизвика алергични реакции и дихателни проблеми.
Но ако видите мухъл на твърдо сирене или друга твърда храна, просто изрежете мястото. Не го изстъргвайте, защото така можете да освободите плесенни спори.
След това съхранявайте храната в нова опаковка или пластмасова обвивка, тъй като по предишната все още може да има мухъл.