През 2013 г. 19 затвора в Холандия са закрити, защото страната не е разполага с достатъчно престъпници, за да ги запълни.

Сега пет други се очаква да затворят до края на лятото, според вътрешни документи, с коrто се сдобило холандското издание The Telegraaf.

Въпреки че затварянето на тези затвори ще доведе до загубата на близо 2 000 работни места, като само 700 от тези хора ще преминат на някаква други длъжност в холандската полиция, тази тенденция следва сериозния спад в престъпността от 2004 г. насам.

Проблемът с празните затворнически килиии стигна дотам, че миналия септември Холандия „внесе“ 240 затворници от Норвегия, само за да запълва местата си.

Вижте още: Убийци и изнасилвачи ядат сьомга в най-либералния затвор в света

Според The Telegraaf Министърът на правосъдието не Холандия Ард ван дер Стьор е заявил пред парламента, че разходите за поддържането на полупразни затвори са прекалено големи за малката страна.

Редица фактори са в основата на способността на Холандия да поддържа нивото на престъпността си толкова ниско, а именно по-свободните закони по отношение на наркотиците, фокусиране върху рехабилитацията вместо върху наказанието и система за електронен мониторинг с гривни, които се поставят на глезените и позволяват на хората да се влеят отново в работната сила.

Според проучване от 2008 г., тази мониторингова система е намалила рецидивизма наполовина. Вместо да пропиляват живота си в килия в затвора и да се хранят на гърба на държавата, осъдените престъпници получават възможността да бъдат производителни членове на обществото.

Тези мерки водят до невероятно ниско ниво на изпращане на хора в затвора. Въпреки че населението на Холандия е 17 милиона души, едва 11 600 души са в затвора. Това означава, че там попадат едва 69 на 100 000 души.

За сравнение, в САЩ този брой е 716 на 100 000 и е най-високият в света. Той се дължи до голяма степен на липсата на внимание към социалните услуги и програмите за рехабилитация, след като затворниците изпълнят присъдите си. Без да им се предоставят други възможности, много от тях се връщат отново към старите си навици.