Преди да започнат да търгуват на фондовите пазари, инвеститорите трябва да имат стратегия за вход и изход, както и за ограничаване на загубите.

Едно от най-важните неща, които трябва да определят, е какъв е максималният размер на позициите, които биха заемали в един актив. Това до голяма степен зависи от толерантността им към загуба.

„Заемането на правилен обем в една позиция е може би едно от най-важните неща, на които инвеститорите трябва да се научат, за да са успешни на фондовите пазари“, коментира Брайън Хънт, успешен трейдър и главен редактор на изданието Stansberry Research. “Игнорирането на тази идея е в основата на загубите на инвеститорите“, допълва още Хънт.

Размерът на позицията е критичен фактор в търговията. Например ако инвеститорите имат сметка от 10 000 долара и заемат позиция от 100 долара, то тя ще представлява един процент от портфейла им.

Много инвеститори имат погрешното схващане, че размерът на позицията им е броят на акциите, купени в дадена компания. Вместо това е много по-добре те да мислят за размера на позицията си, като това какъв процент заема тя от капитала им, съветва специалистът.

Като правилен обем в една позиция се определя този, който предпазва инвеститорите от „катастрофални загуби“. За такива се говори, когато загубата от определена позиция достигне такива размери, че вече не може да бъде възстановена.

Инвеститорите обикновено си харесват една компания, суровина или валута и често заемат много големи позиции в нея. Те купуват например 2 000 акции вместо 200 - или 20 опции вместо три.

Нещата се усложняват още повече, когато ползват заемен капитал от своите брокери. Тогава не само потенциалните печалби, но и потенциалните загуби се мултиплицират, а вероятността за реализиране на катастрофална загуба се повишава.

В разглеждания случай като катастрофална загуба може да се определи такава от 80%, при която сметката от 10 000 долара се е превърнала в 2 000. Сега инвеститорът ще трябва да учетвори размера на капитала си, за да достигне първоначалното си състояние.

В стремежа си да направи това, той най-вероятно ще е склонен да поема по-големи рискове и така попада в „спиралата на тоталната загуба“, при която губи всичките си средства.

Повечето от великите инвеститори препоръчват оптимален размер на една позиция в размер на не повече 4-5% от вашия капитал. Някои поставят дори по-ниска граница от 3%. Ако сте начинаещ инвеститор, е добре дори да намалите този процент още – до 1%, преди да добиете опит и увереност на фондовите пазари.

В допълнение към правилния обем, инвеститорите е добре винаги да поставят поръчки за ограничаване на загубите. Това е предварително определена цена, при която ще продадете притежавания си актив (или ще го купите, ако сте го скъсили), защото пазарът ви показва, че сте сбъркали.

Добре е да се научите да закривате губещи позиции поради две основни причини. Ще покажете, че приемате идеята, че можете да грешите и на второ място, ще се предпазите от това да се „влюбите“ в актива, който купувате, което може да ви донесе сериозни неприятности.

Повечето хора поставят стопове за ограничаване на загубите на определен процент от цената, на която са придобили актива. Например на 10% отстояние. Тоест ако цената на акцията е 100 долара, то вашият стоп-лос ще е на 90 долара.

Ако акциите на компанията се понижат до това ниво, то вие ще продадете позицията си, за да ограничите по-нататъшната загуба.