Двама архитекти искат да превърнат най-посещавания парк в САЩ и четвъртата най-известна туристическа атракция в света - Central Park в Ню Йорк, в потънала долина.

Йетан Сън и Джианши Ву току-що са завършили Rhode Island School of Design. С идеята си за трансформация на парка в "хибридна многофункционална мега структура" те печелят наградата на уеб списание eVolo.

За да се осъществи този проект, планът включва потъването на парка на дълбочина от 30 метра. Около него пък ще бъдат изградени сгради с апартаменти от отразяващ материал.

Идеята е емблематичната зелена площ в центъра на Манхатън да добави към портфолиото от недвижими имоти на квартала жилища на достъпни цени. Това ще даде на още стотици семейства шанса да имат изглед към парка.

Вижте още: 10-те най-клиширани туристически дестинации и атракции

Както New York Magazine посочва, че това не е първият път, в който архитекти хвърлят око на Central Park. През 2009 г. Manhattan Airport Foundation шеговито призова "неразвитият район между 59-а и 110-а улица" (познат още като Central Park) да бъде превърнат в летище".

А колкото до проекта на двамата млади архитекти – той е просто една футуристична мечта, която никога няма да се превърне в реалност.

Планът е невъзможно да се изпълни, тъй като под парка се намират линии на метрото и водопроводи. Плюс това никой жител на Ню Йорк не би се съгласил зелените площи да бъдат изкоренени и после вкопани в земята.

Освен това, едно от нещата, което привлича 42 милиона души към Central Park всяка година, е лесният достъп.