Британската икономика загуби скорост през първото тримесечие на годината, след като ръстът на услугите регистрира най-слабото си ниво от година, а индустриалното производство продължава да се понижава.

Повишението на БВП се забавя до 0.4% през първото тримесечие спрямо 0.6% за последните три месеца на миналата година. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за нарастване от 0.5%.

На годишна база повишението е в размер на 2.1%.

Само два месеца преди референдума за оставане на страната в рамките на ЕС, слабият резултат може да добави към дискусиите и да натежи в полза на оставане в съюза, смятат експерти.

Много водещи институции, сред които ОИСР и МВФ, предупредиха за потенциалните негативни ефекти върху икономиката при излизане от границите на ЕС.

Резултатът от евентуалното напускане, според експерти, би бил икономика с 5% по-малка, в сравнение с положението при запазено членство.

Данните за БВП инициираха поскъпване на паунда спрямо долара и останалите основни валути, преди решението на Фед относно лихвите днес. Поскъпването се предопредели от очакванията, че резултатите ще натежат в посока на оставане в рамките на ЕС.

Забавянето в сектора на услугите е предопределено от това в бизнеса и финансите. Ръстът е от едва 0.3% през първото тримесечие - наполовина, в сравнение с регистрирания ръст тримесечие по-рано.

Малко по-рано, в поредния признак за забавяне на британската икономика, стана ясно, че безработицата се е повишила за първи път от седем години насам за периода между декември и февруари.

Слабото представяне на икономиката на Великобритания накара анализаторите да изместят очакванията си за повишение на лихвите от страна на Английската централна банка. Goldman Sachs очаква това да се случи през второто тримесечие на следващата година.