На 29 април 2016 г. бяха подписани документи по формирането на съвместно дружество между Националната компания „КазМунайГаз“ JSC (KMG) и China CEFC Energy Company Limited (CEFC).

Акциите на KMG и CEFC в новото дружество са респективно 49% и 51%.

Като част от споразумението, CEFC поема задължението за реализиация на бъдещи инвестиции в Европа и страните, включени в проекта „Пътя на коприната“, целящ развитието на отношенията между казахстанската национална газова и петролна компания NC KMG и китайската компания CEFC. Именно групата KMG International ще послужи за основа на този проект.

Съвместна работна група от експерти от Казахстан, Китай и Румъния извърши значителна подготовка на проекта, като на 14 декември 2015 г. бе подписан Меморандум за разбирателство в присъствието на министър-председателите на Казахстан и Китай, а на 29 януари тази година страните се споразумяха относно основните условия по сделката.

Сауат Минбаев, представляващ NC KMG, каза: „В сътрудничество с толкова силен инвеститор ние можем да постигнем огромен напредък, като използваме KMG International за съвместна платформа за бизнес развитие.“

Жанг Чианжун, изпълнителния директор на CEFC, потвърди: „Сътрудничеството между CEFC и KMG се основава на намерението за стратегическо развитие, което ще превърне KMG International в съвместна платформа за двете страни за придобиване на ресурси и реализация на инвестиционна стратегия. Това развитие е последователно в духа на концепциите One belt One Road и Nurly Zhol. Вярваме, че това сътрудничество ще бъде в полза на всички страни и ще изградим едно дългосрочно стратегическо партньорство.“

Планира се управление на KMG International да се осъществява на равностоен принцип.

Сделката е обект на различни предварителни условия, включително финално одобрение от различни европейски, китайски и други регулаторни органи, като се очаква да бъде приключена до месец октомври 2016 г.