Елитно гробище в Сидни бе поставено под служебно управление, след като фалира вследствие на злоупотреби и неразбории сред борда на директорите.

Руукууд, което е най-голямото гробище в южното полукълбо, има задължения в размер на 1.2 млн. долара, според ABC, а срещу главния изпълнителен директор са повдигнати обвинения за финансови злоупотреби.

Разкритията идват след оставките на трима от членовете на борда на директорите на гробището, което принуди властите в Ню Саут Уелс да потърсят услугите на независим управител.

Бордът на директорите на Руукууд е обект на разследване във връзка с "управлението, ценообразуването и услугите свързани с погребения" в гробището.

Един от членовете на борда Ахмед Камеладайн, е заявил пред ABC че се радва, че властите ще се разровят в делата на борда, където според него има сериозни проблеми с вътрешния контрол.

На главния изпълнителен директор на Руукууд Фиона Хеслоп, бивша фризьорка, която сега получава годишна заплата от 230 480 долара, са повдигнати обвинения за постоянна злоупотреба със средства, според поверителни документи, предоставени на ABC.

Според някои данни Хеслоп е сключила договор с компанията за интериорен дизайнер на стойност близо 68 000 долара, но пропуснала да съобщи, че със собственика на компанията са приятели.

Хеслоп също така получила "коучинг услуги " на стойност 159 000 долара от компания на име Epoch, без преди това да организира стандартната процедура по избор на компания.

Вижте още: В Хонконг вече няма места за покойниците

Най-сериозно обвинение към нея обаче е, че тя е наела две компании предлагащи "коучинг за мениджъри" срещу 583 236 долара за малко по-малко от две години, също без да организира конкурс.

Хеслоп също така е използвана фирмена кредитна карта, за да си купува дрехи на стойност над 2000 долара.

Въпреки че все още не е коментирала публично нито едно от обвиненията, Хеслоп е наела адвокати и твърди, че е била тормозена от членове на борда.

Обвиненията идват след публикувана наскоро информация, че хора, желаещи да погребат близките си, може би са били таксувани различно за услугата в зависимост от тяхната вяра.