Инфлацията в еврозоната отново се върна при отрицателни нива през април, посочиха последните данни на Евростат. В страните, ползващи еврото като основна валута, дефлацията възлезе на 0.2% на годишна база през четвъртия месец на годината.

Това е влошаване спрямо нулевата инфлация от март и повишава очакванията за допълнителни стимули от страна на ЕЦБ.

България е страната в ЕС с втората най-голяма дефлация през април – в размер на 2.5%. Само в съседна Румъния цените на потребителските стоки се понижават с повече – с 2.6%. Дефлацията в Кипър е на трето място - при ниво от 2.1%.

Немските и френските държавни облигации се понижиха, въпреки негативните данни за инфлацията. Очакванията на специалистите са за сериозно ускоряване на ръста на потребителските цени през следващите месеци.

Очакванията за ускоряване на инфлацията се предопределят от силното поскъпване на петрола на международните пазари. Брентът се търгува близо до най-високите си нива от седем месеца насам.

„Очакваме инфлацията да се възстанови силно от ниските си нива в момента“, коментира Даниел Ленц, стратег в DZ Bank AG във Франкфурт, цитиран от Bloomberg.

Еврото отбеляза известен ръст след изнасянето на резултатите, като се търгува при нива от 1.1280 спрямо най-ниските му нива за деня при 1.1260 спрямо долара.