Две действия на водещата щатска инвестиционна банка в сряда, свързани с щатския производител на електромобили Tesla, създадоха сериозни негативни реакции в социалните мрежи.

На първо място, анализаторът от изследователското звено на банката Патрик Арчъмбоулт повиши инвестиционната оценка на компанията до „buy” и им даде ценови таргет от 250 долара.

Само два часа по-късно стана ясно, че Tesla планира продажбата на акции на стойност 2 милиарда долара, за да финансира производството на новия си евтин модел Model 3, като един от двамата брокери по продажбата на новите акции е именно Goldman.

Определено тези новини не изглеждаха добре за Goldman.

Сред инвеститорите се появиха сериозни опасения, свързани с независимостта на двете звена – това за проучване и това за инвестиционно банкиране, предвид на малката разлика между двете събития.

По принцип основно правило в инвестиционната общност, известно като „китайската стена“, е наличието на пълна разделеност на звената на една финансова институция, правеща анализи и даваща инвестиционни оценки, и звеното й, работещо с компаниите.

Малката разлика от два часа в настъпването на двете събития, свързани с Tesla, повишиха спекулациите, за „изтичане на информация“ и обвързаност на едното решение с другото.

В писмо към медиите от Goldman Sachs се защитиха, като заявиха: „Нашето изследователсто звено е назависимо. Ние следваме стриктните стандарти и политики, свързани със законовите и етичните изисквания към нашите публикации“.