Днес фокусът на панел „Капиталови пазари“ до голяма степен е насочен към новата регионална платформа за търговия SEE Link, обединяваща на този етап пазарите в България, Македония и Харватия, коментира Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital и модератор на панел Капиталови пазари, част от първия форумен ден на Шумът на парите.

Очаква се съвсем скоро към сдружението да се присъединят гръцката и румънската борса. Обсъжда се въвеждането на единен индекс, който най-вероятно ще бъде преразгледан при влизането на нови партньори.

Има големи очаквания към тази платформа за следващите няколко години. Миналата година говорихме за консолидация на пазарите в Европа, а по време на тазгодишния форум вече става въпрос за регионалния пазар, посочи Скарлатов.

От това, което направи австрийската фондова борса – а именно, че продаде дела си в няколко регионални фондови борси, подразбирам, че по-добре да не се притежава, а да има търговско партньорство.

Това, което можем да очакваме като новост, с въвеждането на новата платформа SEE Link, е въвеждането на търговия с ДЦК. Такава идея се лансира от организаторите. Подобно действие може да доведе до сериозен ръст на ликвидността, посочи експертът.

Лансира се също разрешаване на казуса с така наречените „заспали акции от приватизацията“ в ЦД.

Също така новата платформа дава възможност за създаване на индексен фонд, базиран върху индекса, който вече е реалност и предстои да се обновява с присъединяването на нови членове. Това е обединяващото звено, което може да вдигне регионалните борси, прогнозира Илиян Скарлатов.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.