Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова е единствената българска, попаднала в класацията на сп. Forbes, подреждаща 100-те най-влиятелните жени в света.

Бокова, която на 12 юли ще навърши 64 години, заема 89-а позиция.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел продължава да заема челната позиция, при това за шеста поредна година.



След нея са претендентът за президент на САЩ Хилари Клинтън и председателят на ФЕД Джанет Йелън, която година по-рано бе на четвърта позиция.

Именно там днес вече е съпругата на най-богатия човек в света Бил Гейтс – Мелинда, както и 54-годишната Мери Бара, която понастоящем е главен изпълнителен директор на General Motors.

Интересен факт за нея е, че тя е най-челно класираната дама от корпоративния свят, както и че започва работа в GM едва на 18-годишна възраст.

В топ 10 на подреждането попадат още директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард, главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, изпълнителният директор на Youtube Сюзън Войчицки, главният изпълнителен директор на HP Мег Уитман и Ана Патрисия Ботин, председател на Santander Group.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини, която заема 12-а позиция (спрямо 36-а за 2015 г.), е с най-голям скок в класацията спрямо година по-рано, като пред нея е главният изпълнителен директор на IBM Джина Ромети.

Първата дама на САЩ Мишел Обама пък се нарежда 13-а.

Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер е най-младата дама в класацията с нейните 41 години. Само година по-възрастана от нея е Федерика Могерини, докато Луси Пенг, изпълнителен директор на Ant Financial Services, част от Alibaba Group, е на 43 г.

Навършилата наскоро 90 г. кралица Елизабет II пък е най-възрастната жена в подреждането, като в момента тя заема 29-а позиция спрямо 41-а за преди година.