Британските пенсионери ще могат да инвестират в злато, техните слитъци ще се съхраняват от Кралския монетен двор.

Инвеститорите, управляващи пенсионните си планове самостоятелно, ще могат да купуват слитъци с тегло от 1 кг. и 100 г., съобщава БГНЕС.

Данъчната и митническа администрация на Нейно величество за пръв път разреши да се продават слитъци на пенсионери, разказа началникът на отдела за благородни метали на Кралския монетен двор Крис Хауърд.

Цената на слитъците отразява пазарната стойност на златото. Например, килограмов слитък струва 28 000 паунда (40 750 долара). През есента на 2014 г. Кралският монетен двор започна да търгува с монети и слитъци онлайн.

Но пенсионерите не могат да инвестират в монети и слитъци от 1 г. до 1 унция (31.21 г.)

Тяхното злато ще се намира в хранилището на монетния двор, което се охранява от служители на министерството на отбраната. Кралският монетен двор е разположен в градче в Уелс.

За една година инвеститорите ще трябва да платят за съхраняването му 1% от неговата стойност плюс ДДС (общо 1.2%).

“През тази година отново се появи интерес към златото, защото инвеститорите са наплашени от политиката на централните банки, според която лихвите стават отрицателни“, отбелязва Джейсън Холандс от Tilney Bestinvest.

По време на кризата през 2015 г. в Гърция, когато вървяха слуховете, че страната може да излезе от еврозоната и да върне драхмата, гърците теглеха парите си от банките и ги обръщаха в злато.

Това беше забелязано от Кралския монетен двор, заяви началникът на неговия отдел по продажбата на слитъци Лиза Елуърд.

„Обикновено продажбите се увеличават в периоди на политическа и финансова нестабилност“, добави тя, цитирана от „Блумбърг“. Но златото е доста волатилен актив. В периода от 2000 до 2011 г. унцията поскъпна от 287 до 1921 долара, но през 2013 г. рязко поевтиня с 28%. Дани Кокс от Hargreaves Lansdown предупреждава, че инвестициите в благородния метал не е задължително да ни донесат печалби.

„Справедливата цена на златото трудно може да бъде оценена, сезонният фактор оказва влияние върху нея“, каза той. Кокс съветва да инвестираме в злато не повече от 5% от портфейла си и отбелязва, че има по-лесни и евтини начини да се инвестира в него, на първо място през борсовите фондове.