Бившият мафиотски бос Бернардо Провенцано е починал в затворническа болница на 83-годишна възраст.

Провенцано, който бе известен с прякора "Тракторът" заради безкомпрoмисния начин, по който прегазваше всеки изправил се на пътя му, бе арестуван и хвърлен в затвора през 2006 г., след като преди това се укриваше успешно от властите в продължение на 43 години.

Провенцано поема контрол над Сицилианската мафия през 1993 г. след ареста на своя бивш шеф Салваторе "Тото" Рийна.

Провенцано излежаваше доживотна присъда за няколко убийства, в това число и за взривяването през 1992 г. на борещите се срещу мафията магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Провенцано страдаше от рак на пикочния мехур и е прекарал последните две години в затворническата болница, според италианските медии.

Заболяването му наложи прекратяването на водените преговори с държавата по отношение на неразкрити престъпления. Дори и преди здравословното му състояние да се влоши обаче, Тракторът отказваше да сътрудничи на правораздавателната система, пише BBC.

Бернардо Провенцано е роден на 31 януари 1933 г. в Корлеоне, Сицилия - място, което се отъждествява с мафията. Оттам идва и името на фамилията в популярната поредица филми Кръстникът.

Провенцано се присъединява към мафията след Втората световна война, още преди да е навършил 20 г.

Той се издига в йерархията, заедно със своя приятел Тото Рийна, и работи за мафиотския бос Лучано Лиджио, който казвал за него, че "има мозъка на кокошка, но умее да стреля като ангел".

Когато през 1974 г. Лиджио се озовава в затвора, Рийна поема контрола, а Провенцано става негова дясна ръка.

След залавянето на Рийна Провенцано се издига до най-високия пост в Коза Ностра.

Той е особено предпазлив по отношение на местонахождението си, като никога не разгарял по телефона, а вместо това използвал написани на ръка бележки, или "пицини." Мафиотът също така сменял местонахождението си на всеки 2-3 вечери.

През април 2006 г. той е арестуван във ферма близо до неговото родно място Корлеоне, където живеели и неговата съпруга и деца.