В края на юли Българска народна банка публикува данни за състоянието на банковата ни система. Информацията идва само няколко дни преди една от най-важните дати в историята на родните финансови институции.

Днес само часове ни делят от отговор на един от най-задаваните въпроси в инвестиционната и банкова общности – какво е състоянието на българските банки, на фона на рекордната печалба, обявили те към края на първото полугодие на 2016 г.

Утре (13 август, събота) Българска народна банка ще даде отговор на този въпрос. Темата е чувствителна, тъй като банките в страната управляват рекордни активи по данни към 30 юни. Общата картинка вече е ясно, но детайлите ще бъдат предоставени на широката общественост в 13 часа.

Вижте още няколко факта, които трябва да знаете за банките в страната, ден преди резултатите за оценката на качеството на активите и стрестестове на трезорите, или иначе казано - качеството на активите им.

Печалба

Само за месец юни банковата система обяви печалба от 271 млн. лв. От 1 януари до 30 юни тя достига рекордните 773 млн. лв. спрямо 503 млн. лв., постигнати за първите шест месеца на 2015 г.

Подобреният финансов резултат се дължи главно на повишените печалби от финансови активи на разположение за продажба, на по-ниската обезценка и на намалените разходи за лихви.

Активи

Общата сума на активите през второто тримесечие нараства с 1.5 млрд. лв. (1.7%) и в края на юни е 88.7 млрд. лв. Най-съществен е растежът на кредитите и авансите – 974 млн. лв. (1.8%), които заемат 62.2% в общата сума на активите на банковия сектор.

Само за последните 12 месеца ръстът на активите е от 4.8 млрд. лв.

Депозити

Общият размер на депозитите в системата възлиза на 75.2 млрд. лв., или с 1.5 млрд. лв. повече спрямо тримесечие по-рано. Депозитите на домакинствата растат с 547 млн. лв., за да достигнат рекордните в историята на банковата система 45.164 млрд. лв.

Повишението за последните 12 месеца, въпреки ниските лихви, предлагани от банките, е близо 2.682 млрд. лв.

Кредити

Тримесечният прираст на брутния кредитен портфейл на банковия сектор (без кредитите и авансите за секторите „Централни банки“ и „Кредитни институции“) възлиза на 588 млн. лв. (1.1%). Кредитите за нефинансови предприятия се увеличават с 254 млн. лв., а тези за други финансови предприятия – със 130 млн. лв.

Кредитирането на домакинства също отчита увеличение, формирано от растежа и при двата сегмента – илищните ипотечни кредити (с 58 млн. лв.) и потребителските заеми (със 103 млн. лв.).

Проблемни заеми

В края на тримесечието брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система е 10 592 млн. лв. (при 10 735 млн. лв. към 31 март 2016 г.)