Макар че все още не са известни всички последици от решението на WhatsApp да споделя телефонния номер на потребителите си с Facebook, мнозина се смятат за „предадени“.

Когато приложението за изпращане на съобщения беше придобито от социалната мрежа, създадена от Марк Закърбърг през 2014 г., тя „увери, че ще остане независима услуга“. Но сега мнозина смятат, че „злоупотребява с доверието на хората“.

Макар че WhatsApp остава предпочитаният инструмент за комуникация в почти цял свят, той съвсем не е единственият. ВВС представя шест алтернативи, които позволяват на хората да продължават да крият телефонния си номер от Facebook. Всички те са на разположение за операционните системи iOS и Android.

1. Facebook Messenger

Може да не искате Facebook да знае телефонния ви номер, но вероятно ви интересуват възможностите за изпращане на съобщения, които социалната мрежа предлага. Facebook Messenger може да бъде алнернатива на WhatsApp, ако потребителите, с които искате да комуникирате, също са част от социалната мрежа.

Това е второто най-разпространено приложение в света - след WhatsApp, според публикувано през май изследване на компанията SimilarWeb, базирана в Лондон, която анализира участието на потребителите в интернет сайтове и приложения.

Освен това приложението позволява видеообаждания, както и създаване на групови разговори. Така че макар WtahsApp да остава най-популярното приложение в областта на изпращането на съобщения, има живот и отвъд него.

2. Viber

Viber позволява гласови обаждания, както и видеоконференции, и това е една от силните му страни. Освен това приложението позволява, след като си купите кредит, да се обаждане на конвенционални телефони.

То дава възможност и за установяване на групови разговори до сто потребители и за персонализиране на всеки чат. От друга страна, съдържа реклама и изисква телефонен номер за идентифициране на потребителя, въпреки че след това не го споделя с Facebook.

3. Telegram

Това приложение, създадено от руския магнат Павел Дуров, вече има милиони потребители в цял свят. То е напълно безплатно и не предвижда платен абонамент. Колкото до начина на използване, приложението е много сходно с WhatsApp, въпреки че предлага допълнителни функции и повече варианти за конфигурация.

Освен това не предлага реклама и не задължава потребителите си да изпращат телефонния си номер. Страхът на мнозина потребители на WhatsApp e, че сега приложението ще се напълни с реклами. Но Telegram има един недостатък пред WhatsApp и той е, че не позволява обаждания.

4. WeChat

Това приложение, разработено в Китай, е лидер на азиатския пазар и има над 600 млн. активни потребители. Дори вече да сте се регистрирали, приложението позволява да скриете телефонния си номер от акаунта си във всеки един момент.

То е безплатно, но съдържа реклами. Позволява чат, телефонни и дори видеообаждания. То също така дава възможност да си запазите час при лекар, да си платите данъците или да си повикате такси.

WeChat е комбинация от WhatsApp, Facebook, Uber и дори Tinder, но също така функционира и като приложение за срещи.

5. Line

Това е може би най-известната алтернатива на широката публика. Според изследването на SimilarWeb това е четвъртото най-използвано приложение в 187-те анализирани страни.

Line дава възможност за обаждания, което го превръща в достоен конкурент на WhatsApp. Освен това може да се използва не само от мобилния телефон, а има и версия за настолен компютър.

6. Hangouts

Това е платформа за комуникация, разработена от Google, която разчита на мигновеното изпращане на съобщения. Освен изпращане на текстови съобщения, приложението позволява гласови обаждания и видеоконферентни разговори с до десет души едновременно.

Hangouts беше преинсталирано на повечето мобилни телефони, работещи с операционната система Android, но за да можете да го използвате, трябва да имате акаунт в Google.

Снимки: pixabay, wikimedia.or, flickr.com